
Bahar yorgunluğu nedir?
Bahar aylarında ortaya çıkan bahar yorgunluğu nedir? Bahar yorgunluğundan korunma yolları nelerdir?..
Bahar yorgunluğu, hemen herkesin mevsim dönüşlerinde hissedebildiği birtakım ruhsal ve bedensel belirtilere verilen genel isimdir.
Havaların ısınmasıyla birlikte yataktan kalkmak bile zor bir iş haline gelebiliyor. Gündelik işleri yaparken de daha isteksiz olabiliyoruz. Bu durumu genellikle değişen hava koşullarına bağlasak da, uzun süren yorgunlukların ciddiye alınması gerekiyor. Bazı dönemlerde yeterli besin alınmaması, vitamin ve minerallerin eksik kalması, tiroit bezinin çalışma düzensizlikleri, tansiyon-kalp-enfeksiyon hastalıkları yorgunluk belirtilerini artıran unsurlar olarak sıralanıyor.
Bahar yorgunluğu, psikoloji alanında mevsimsel problemlerden biridir. Bahar yorgunluğu belirtileri genellikle ilkbahar ve sonbaharın ilk haftalarında ortaya çıkmaya başlar. İş ve okul yaşamından aile yaşamına kadar insan hayatını her yönüyle etkileyen bir durumdur. Enerji azlığı, halsizlik, vücutta kırıklık ve baş ağrıları gibi semptomlar kişinin her alanda performansının düşmesine sebep olur.
Bahar yorgunluğu belirtileri nelerdir?
* Bitkinlik
* Keyifsizlik
* Halsizlik
* Kuvvetsizlik
* Uykuya eğilim
* Sabahları yorgun uyanmak
* Ruhsal sıkıntı
* Sık sık esneme
* Uyuşma
* Genel ağrılar
Bahar aylarında yorgunluk neden artıyor?
Bahar aylarında havadaki elektrik yükü artıyor. Pozitif ve negatif yüklü iyonların artması da insan biyoritminde olumlu ya da olumsuz etkiler yaratıyor. Pozitif iyonlar insanı daha zinde hissettirirken, negatif iyonların artması insanın kendini daha halsiz hissetmesine ve yorgunluk belirtilerinin ortaya çıkmasında etkili oluyor.
Bahar aylarında, aslında vücudumuzda daha aktif olmamızı sağlayacak hormonlar salgılanmasına karşın eğer ortada vitamin eksikliği, beslenme bozukluğu varsa, vücut buna aynı uyumu gösteremiyor ve yorgunluk hissi artıyor. Bu aylarda neşeli ve enerjik hissedilmemesinin nedenlerinden biri de hormonlar. Bazı hormonlar karanlık ortamlarda daha fazla salgılanırken, bazı hormonlar ise insan metabolizması gereği güneş ışığı gördüğünde daha fazla salgılanıyor. Kişinin ruhsal yapısı da bahar yorgunluğundan ne derece etkileneceğini belirliyor. Örneğin, eğer kişi depresif bir yapıya sahipse herkesin neşelendiği bir ortamda kendini daha depresif hissedebiliyor.
Bahar yorgunluğundan korunma yolları nelerdir?
Bahar yorgunluğundan kurtulabilmek için yapılması gereken en önemli şey spordur. Spor ile birlikte vücut aktivitesi artar ve enerji azlığının ortadan kalkmasına yardımcı olur. Spor olarak hızlı tempolu bir yürüyüş, sabahları yapılacak 15 dakikalık bir egzersiz yeterli olabilir. Spor ile birlikte vücudun vitamin ihtiyacının da karşılanması gerekir. Özellikle B vitamini, C vitamini, potasyum ve çinko açısından zengin gıdalarla beslenmeliyiz. Mümkün olduğu kadar sadece bahar aylarında değil, kış aylarında da eksik olan vitaminlerin alınması bahar yorgunluğunu fazla hissetmeden o dönemin geçirilmesini sağlar.
Yeterli düzeyde karbonhidrat alımı yorgunluktan korunmada önemlidir. Vücut enerjisinin yüzde 50-60’ı karbonhidratlardan sağlanmaktadır. Rafine edilmemiş karbonhidratların tüketimine ağırlık vermeliyiz. Bunlar taze meyve ve sebzelerde, tam buğday ekmeği ve tahıllarda bulunan karbonhidratlardır. Mevsim meyve ve sebzeleri de daha az kimyasal maddeye maruz kaldığı için daha sağlıklıdırlar. Bu nedenle sebze ve meyvelerin mevsiminde tüketilmesi önem taşıyor. Yeterli sıvı tüketimi de önemlidir. Çoğunlukla da su tercih edilmelidir. Süt ve süt ürünleri de tüketilebilirsiniz.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!