
Bambu nedir? Nerelerde kullanılır?
Günümüzde birçok alanda kullanılan bambu, aslında çok sayıda bitki türünü kapsayan bir grup ismidir.
Bambular tarih boyunca hemen hemen her dönem insanların işine en çok yarayan bitkilerden birisi olmuştur.
Bambu, buğdaygiller ailesine ait, yaklaşık 1200 bitki türünü kapsayan ailenin adıdır. Bu türler arasında birbirinden çok farklı olanlar da vardır.
Suya oldukça dayanıklı olan bu bitkiler, özellikle bahçe mobilyalarının yapımında kullanılırlar. Mobilya sektörünün yanı sıra bambu, ilaç sanayinde, gıda sektöründe, inşaat sektöründe kullanılır. Çin ve Japonya’da bambu ağacından flüt yapılmaktadır. Tarih boyunca insanların yardımına koşan bambu bitkisinin, çok eski zamanlarda Asya’da deniz araçları yapımında kullanıldığı bilinmektedir. Yine eski çağlarda bambudan ok, mızrak, tuzak yapıldığı da düşünülmektedir.
İnsanların dayanıklılığı ve esnekliği nedeniyle pekçok farklı alanda kullandığı bambu türleri arasında belki de en çok bilineni Hint kamışıdır.
Bambunun doğal yetişme alanları, Asya, Güney ve Kuzey Amerika ve Afrika’dır. Özellikle Muson yağmurlarının etkili olduğu yerlerde kaliteli bambular yetişir. Bambu, çok soğuk hava şartlarına bile uyum sağlar.
Bambu, çok büyük boyutlara ulaşabilen bir bitkidir. Bazı bambu türleri 80 santimetre kalınlığa ve 38-40 metre uzunluğa bile varabilirler. Bambu, çok seyrek çiçek açar. Çiçek açması için 100 yıl geçmesi bile gerekebilir. Bambuların çiçekleri panda beslenmesinde kullanılabilmektedir.
Bambu bitkisi genel olarak iki türe ayrılır:
Bambuseae adı verilen tür, ağaç gibi büyür. Kabuğu tahta gibi kalınlaşır.
Olyreae ise ot gibi büyür. Boyları bir metreyi geçmez ve tahtalaşmaz.
Bambuların en önemli özelliklerinden biri de yoğun şekilde havanın içindeki karbondioksiti emmeleri ve oksijen vermeleridir. Bu özellikleri sayesinde son yıllarda küresel ısınma ile mücadele için kullanılmaktadırlar.
Kültürel özellikler
Tarih boyunca Asya’da en çok kullanılan bitkilerden biri olan bambu, kültürlere de damgasını vurmuştur.
Çinliler, bahçe düzenlemelerinde Çam ağacı ile birlikte kullandıkları bambunun uzun ömrü temsil ettiğine inanırlar. Japonlar için bambu dürüstlüğün ve temizliğin sembolüdür. Filipinlerde şans sembolü olan bambular, Hindistan’da dostluğu sembolize eder.
Bambu nasıl yetiştirilir?
Bambu türlerinin büyük kısmı toprağa ekmeye gerek duymadan belirli miktardaki suyun içinde yetişir. Suyu yenilenen ve gerekli miktarda gün/güneş ışığı alan bambu sağlıklı olarak yetişebilmektedir.
Dekoratif ve egzotik görünümleri nedeniyle bambular, evlerin yanında ofislerde ve bürolarda da tercih edilir.
İşte, evde bambu yetiştirmenin püf noktaları:
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!