
Çığlık’ın 100 yıllık sırrı çözüldü
Ünlü ressam Edvard Munch’un yine kendisi kadar meşhur tablosu Çığlık’ın üzerindeki beyaz lekenin ne olduğu bulundu.
Bilim insanları ve sanat tarihçileri, uzun yıllardır dünyaca ünlü Norveçli ressam Edvard Munch’un “Çığlık” tablosu üzerindeki beyaz lekenin sırrını çözmeye çalışıyorlardı.
Tablodaki ikonun sağ omzunda yer alan beyaz leke, önceleri kuş pisliği sanıldı. Çünkü ünlü ressam tablolarını açık havada yapıyordu.
Ancak Belçika Antwerp Üniversitesi araştırmacıları, tabloyu X-ray floresan tarayıcıyla inceleyerek, lekenin kuş pisliği değil, mum lekesi olduğunu ortaya çıkardı. Şimdi merak edilen, mum lekesinin ressam tarafından kasten mi sürüldüğü yoksa yanlışlıkla mı bulaştığı…
Edvard Munch, 12 Aralık 1863’de Norveç’in başkenti Oslo’nun kuzeyindeki Löyten’de doğdu.
Ekspresyonist bir ressam olan Munch’un en tanınan eseri Çığlık’tır.
Tanınmış bir aileye mensup olan Munch’un eserlerinde yaşadığı travmaların etkisi büyüktür.
Verem nedeniyle önce annesini sonra ablasını kaybeden Munch’un eğitimiyle teyzesi ilgilendi. Sanatçı ilk olarak Sanat ve Meslek Okulu’na yazıldı ve burada heykeltraş Julius Middelthun ile ressam Christian Krogh’tan dersler aldı.
Paris’te grafik tekniğini öğrendi.
Hastalık ve ölüm temalarını işlediği resimleri başlangıçta kamuoyunda büyük tepki aldı. Ancak 1912’de Köln’deki sergiden sonra resimleri klasikler arasına girebildi.
Naziler, resimlerini aykırı bularak toplatılmasına karar verdi.
23 Ocak 1944’de hayatını kaybetti.
Çığlık
Çığlık veya orijinal ismiyle “Skrik”, 1893 yılında yapılmıştır. Sanat tarihçileri tarafından daha çok “boğuntu” ismiyle bilinir ve Munch’un en önemli çalışmasıdır.
Resimde ön planda ızdırap çeker gibi görünen bir figür, arka planda ise Ekeberg tepesinden Oslofjord’un görünümü yer alır. Gök, kıpkırmızıdır.
Resmin orijinali pastel boya ile yapılmıştır, ancak Munch daha sonra tempera ve taş baskı versiyonlarını da yapmıştır.
Tablo, hayat, aşk, korku, ölüm ve melankoli gibi öğeleri barındırır.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!