Dünyanın 7 Harikasından Artemis Tapınağı Hakkında Bilgiler; Nerededir, Mimarisi ve Tarihçesi
Artemis Tapınağı, dünyanın yedi harikasından birisi olarak sayılan bir yapıdır. Yapıldığı dönem son derece itina ile hazırlanan bu özel yapı, ne yazık ki günümüzde sadece bir kaç sütundan ibaret olarak kalmıştır. Artemis Tapınağı hakkında merak edilenler ve harabe halini almadan önceki Artemis Tapınağı özellikleri için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.
Artemis Tapınağı Nedir
Artemis Tapınağı, dünyanın yedi harikasından birisi olarak sayılan özel bir yapıdır. Tapınak günümüzde harabe halini aldığı için hakkındaki bilgileri yazılı kaynaklardan ya da resimleştirilmiş görüntülerinden alabiliyoruz. Bu bilgilerin pek çoğu farklı görüşleri bildirse de tapınağı görenlerin neredeyse hepsi göz kamaştıran ve daha önce hiç görmedikleri bir güzelliğe sahip olduğunu belirtmiştir. Devasa yapıdan geriye kalan Artemis Tapınağı kalıntılarıçok fazla bilgi vermese de yapı hakkındaki özellik bilgileri az çok gözümüzde bu özel yapının canlanmasını sağlayabilir.
Efes Artemis Tapınağıo dönemlerde tapınak olarak kullanıldı mı bilinmiyor ancak bereket tanrıçası için yaptırılıp içinin tapınak dışının ise çarşı gibi kullanıldığına dair güçlü bilgiler vardır. Efes Tapınağının içinde o dönemin en ünlü sanatçılarının eserleri ve heykellerinin olduğu bir sergi yer alıyordu.
Artemis Tapınağı Özellikleri
Artemis Tapınağının yapımı hakkında çok sayıda farklı görüş vardır. Bu görüşlerden en yaygın olanı yapının M.Ö 550 yılında Lidya kralı tarafından yaptırılmış olduğudur. Bu görüşe göre o dönemde kral olan Croesus, tanrısı olan Artemis için yüz yirmi senelik bir proje ile bu eseri yaptırmıştır. Giritli mimarlar tarafından yapıldığı varsayılan tapınak hakkında genişlik ve uzunluk bilgileri sadece tarihçi Plynus tarafından verilmiştir. Plynus’un dediğine göre Artemis tapınağının neredeyse tamamı mermerden inşa edilmişti. 55 metre genişliğinde ve 115 metre uzunluğunda olan tapınak 18 metre yüksekliğinde ve 127 adet kolondan oluşuyordu.
Artemis Tapınağı Nerede
Artemis Tapınağı kalıntıları İzmir’in 50 kilometre uzağındaki Efes Antik Kenti içinde bulunuyor. Sadece yerini belli eden sütunları kalan yapı, Diana Tapınağı olarak da biliniyor. Artemis Tapınağı Selçukve Efes gezilerinde mutlaka görülmesi gereken yapılardan birisidir. Artemis Tapınağı ya da Efes Antik Kenti gezintileri için farklı turlar da düzenlenmektedir. Rehber eşliğinde yapılan bu turlarda antik kent ve yapıları hakkında bilgiler verilerek daha verimli bir gezi sağlanmaktadır.
Artemis Tapınağı Hangi Uygarlığa Aittir
Artemis Tapınağı, Efeslilerin ilk yerleşim yerlerindendir. Bu bölgeye gelen Efesliler ilk olarak bu tapınak etrafında yaşamaya başlamışlardır. Efes o dönemlerde bir Yunan kenti idi. Bu nedenle tapınak da Yunan uygarlığına aittir. Efeslilerden sonra yerleşim bölgesine gelen Romalılar, Hristiyan oldukları için bu tapınağı yaptırmayı düşünmemiş, olduğu gibi bırakmışlardır.
Artemis Tapınağı Efsanesi
Efes’teki Artemis Tapınağıda diğer dünya harikaları gibi ne yazık ki korunamadan günümüze kadar gelmiştir. Artemis Tapınağı, çıkan bir yangın nedeni ile harabeye dönmüş ve daha sonrasında buraya Hristiyanların gelmesi ile harabe şeklinde bırakılmıştır. Yangını ise adının tarih boyunca duyulmasını isteyen Herostratus isimli bir şahsın bilerek çıkarttığı şeklinde bilgiler tarih kaynaklarında yer almıştır. M.Ö 21Temmuz 356 tarihinde olan bu olay, ne yazık ki bir dünya harikasının büyük zarara uğramasına neden olmuştur.
Artemis Tapınağı’nın yandığı gün Büyük İskender’in doğumu ile aynı gündür. Efsaneye göre Artemis Büyük İskender’e o kadar düşkündü ki onun doğum gününü kutlarken kendi tapınağının yandığını fark etmedi. Bu görüşler ve konuşmalardan dolayı Büyük İskender, tapınağın hasarlarını gidermek istemişse de bunu gerçekleştirmeden ve vefat etmiştir. Artemis’in sadık müritleri bir süre kendi çabaları ile tapınağı korumuş ve kollamışlarsa da eski haline bir kere daha getirilememiştir.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!