
Genç Günler Tiyatro Festivali başvuruları başlıyor?
Genç Günler Tiyatro Festivali başvuruları bu hafta sonu başlıyor! Festivale kimler katılabilir? Festivale başvuru nasıl yapılacak?
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın 30 yıldır sürdürdüğü “Genç Günler Tiyatro Festivali” 9 Mayıs’ta başlayacak.
Şehir Tiyatroları’ndan yapılan açıklamaya göre, bu yıl 31′incisi gerçekleştirecek festival, belli bir bakış çerçevesindeki pek çok tiyatro topluluğunu bir araya getirecek.
Söyleşi ve atölye çalışmaları gibi etkinliklerle zenginleştirilen festival, bu yıl ilki gerçekleştirilecek “İstanbul Konservatuvarlar Buluşması”na da ev sahipliği yapacak.
Konservatuvar öğrencilerinin hazırladıkları oyunlarla birbirlerini sahne üstünde görmesi ve tiyatronun yeni yüzlerle tanışmasını hedefleyen İstanbul Konservatuvarlar Buluşması’na, Şehir Tiyatroları’nın internet sitesindeki formla başvuru yapılabilecek.
Festival 19 Mayıs’da sona erecek.
Festivale katılım
Festival, konservatuvar öğrencilerinin hazırladıkları oyunlarla birbirlerini sahne üstünde görmesi ve tiyatronun yeni yüzlerle tanışmasını hedefliyor.
Bu amaçla gerçekleşecek İstanbul Konservatuvarlar Buluşmasına İBB Şehir Tiyatroları‘nın internet sitesinden ilgili katılım formu doldurularak başvurulabilir.
Eğitimine devam etmekte olan konservatuvar öğrencileri başvurularını 15 Şubat – 15 Nisan 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilebilecek.
Tiyatro nedir?
Tiyatro, bir sahnede, seyirciler önünde oyuncuların sergilenmesi amacıyla hazırlanmış gösterilerdir. Farklı bir şekilde duyguların ve olayların hareket (jest)ve konuşmalarla anlatılmasıdır. Genel olarak temsil edilen eser anlamında da kullanılır.
Tiyatro, bir sahne sanatıdır. Tiyatro eseri, olayları oluş yoluyla gösterir. Bu yönüyle konuşma ve eyleme dayanan bir gösteri sanatı olarak da tanımlanabilir.
Yaygın bir deyişle tiyatro; insanı, insana, insanla, insanca anlatma sanatı olarak ifade edilir.
Tiyatro eserinin diğer türlerden en önemli farkı; diğer edebi eserler okumak ve dinlemek için yazılmışken, tiyatro oyununun sahnede seyirci önünde oynanmasıdır.
Değer ölçülerini, izleyenin kanaat ve anlayışlarından alır.
Göze görünür bir karaktere sahip olması, canlı olarak meydana geliş niteliğiyle toplum psikolojisine hitap eder. Temsil yeri ve eser, tiyatronun edebiyat ögesidir.
Bu edebiyat ögesi yanında tiyatro kavramı içinde oyunculuk, sahne düzeni, ışıklandırma, dekor, kostüm, müzik gibi unsurların bütünlüğü söz konusudur.
Tiyatro metinlerine “oyun” metinleri yazan kişiye oyun yazarı (müellif) ve oyunu sahnede canlandıran kişilere ”oyuncu” (ya da daha genel olarak tiyatrocu) denir.
Ayrıca eserin sahnelenmesinde görev alan sahne amiri, dekor ve kostüm sorumlusu, ışıkçı, suflör gibi diğer yardımcı elemanlar da vardır.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!