İstiridye Nedir, Nasıl Yenir, Nasıl Bulunur, Neden İnci Yapar ve Nerelerde Olur?
İstiridye, sıcak veya ılıman sularda yaşayan, omurgasız bir deniz canlısıdır. Lezzetli ve afrodizyak etkisi yapan etinin dışında içinden çıkan incisi ile de bilinir. Bu deniz canlılarının ayakları bulunmadığı için yer değiştiremez ve bulundukları yerde sabit kalırlar. Solungaç solunumu yapan istiridyeler hem erkek hem de dişi olma özelliğine sahiptir.
Bu canlılar kabuklarının aralanması ile sudaki hayvansal ve bitkisel mikro organizmaları alarak beslenirler. Lezzetli eti ve değerli incisi nedeni ile en çok avlanan deniz canları arasındadır. Bazı ülkelerde hem besin kaynağı hem de ticaret için özel olarak istiridye üreticiliği yapılmaktadır. Bu yazımızda istiridye nasıl oluşur, nasıl yenir? gibi merak edilen soruların cevaplarını bulabilirsiniz.
İstiridye Nedir?
İstiridye içinde inci bulunan bir deniz canlısıdır. Midye gibi kabuklu ve bulunduğu yerde sabit kalan bir deniz canlısı olan istiridyenin baş ve ayakları yoktur. Kırışık yapıdaki solungaçları ile solunum yaparlar. Farklı türde birçok istiridye çeşidi bulunmaktadır. Ortalama ömürleri 50 yıl kadar olsa da diğer deniz canlılarının saldırılarına karşı savunmasız olmaları ve incileri nedeni ile avlanmaları onların daha kısa ömürlü olmasına neden olmaktadır.
İstiridyelerin içinden beyaz, pembe, sarı hatta siyah inciler çıkabilmektedir. Bu canlıların inci yapma aşaması da oldukça dikkat çekicidir. İstiridyenin yeme şekli de diğer deniz canlılarından farklı olmaktadır.
İstiridye Nasıl Yenir?
İstiridye genelde çiğ olarak tüketilen bir deniz ürünüdür. Bu özelliği nedeni ile ülkemizde çok fazla rağbet görmese de damak tadına düşkün olanlar tarafından talep edilmektedir. İstiridyeyi yemek için öncelikle iyice yıkayarak temizlenmesini sağlamalısınız. Kabuğun büyük tarafı aşağı olacak şekilde kesme tahtasına alın. Daha sonra avuç içinizle kabuğa bastırın ve uç kısmına çok ince olmayan bir bıçak sokarak kabuğu açın. Açtığınız kabuğun içindeki etli kısmı bıçak yardımı ile çıkarın.
Buradan sonrası sizin damak tadınıza bağlı. İstiridyenin etini limon suyu, soya sosu, chili sos, sirke, sarımsak, kişniş, wasabi ve zencefil gibi soslarla birlikte ya da sade olarak tüketebilirsiniz. İstiridyeyi çiğ yemek istemiyorsanız kızartarak da tüketebilirsiniz. Eğer istiridye kabuğu açık ise bunlar ölü olduğu için kesinlikle tüketmeyin.
İstiridye Nasıl Bulunur?
Pek çok kişi istiridye ve inci konusunda bilgi sahibi olmak isteyebilir. İstiridyenin içinde nasıl inci oluştuğu ya da bu deniz canlısının nasıl yendiği merak edilebilir. İstiridye damak tadımıza pek uygun bir gıda olmadığı için balık çeşitleri kadar kolay bulunmayabilir. Bu ürünü seçkin balık restoranlarında ağız tadı ile yiyebilirsiniz. Bunun dışında büyük marketlerde paketler halinde istiridye de satılmaktadır. Son yıllarda balık tezgahlarında da bu ürünü bulmak mümkündür. İstiridye taze olarak tüketilmelidir.
İstiridye Neden İnci Yapar?
İstiridyeler içlerinden çıkan incileri kendileri meydana getirirler. Beslenmek için kabuklarını açan canlıların içine kum ve parazitler girerler. Bu yabancı maddelere karşı istiridye savunma mekanizması olarak sedef salgılayarak bunların üzerini kaplar. Bu kaplamanın ardından uzun bir zaman geçtikten sonra inci oluşur.
Bu inciler sadece beyaz değil pembe, sarı ve siyah renklerde de olabilirler. İnci üretimi yapan ülkelerde istiridyelerin kabukları açıldıktan sonra bunların içine çekirdekler yerleştirilir. Aradan 3 ile 6 yıl zaman geçtikten sonra istenen boyutlarda inci üretimi sağlanır. Japonya inci üretiminde en başarılı ülkedir. Amerika’da da taze su incisi yetiştirilmektedir.
İstiridye Nerelerde Olur?
İstiridyeler sıcak ve ılık sularda yaşarlar. İstiridyeler oldukları yerde sabit kaldıkları için en çok akıntılı sahillerde yetişirler. Bu şekilde devamlı akıntı sayesinde kendilerine gerekli olan besini elde edebilirler. Avrupa istiridyesi, Portekiz istiridyesi, Japon istiridyesi ve Amerikan istiridyesi avcılar tarafından en çok avlanan türleridir. Dünyanın birçok yerinde istiridye avcılığı yaygındır.
Basra Körfezinde, Seylan Adaları, Bahreyn Adaları çevresinde ve Kaliforniya sahillerinde özel olarak inci tavları kurularak inci istiridyeleri avlanır. Amerika’da istiridyelerin içinde inci olup olmadığını anlamak için röntgen kullanılır ve inci olmayanlar denize geri atılır. Değeri yüksek olan siyah inciler ise Meksika Körfezinden çıkarılmaktadır.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!