
Kızkalesi nerededir, özellikleri nelerdir?
Mersin Erdemli’nin önemli turizm merkezlerinden biri olan Kızkalesi’nin tarihi ve turistik özellikleri nelerdir?
Özellikle yaz aylarında önemli bir turizm yoğunluğu yaşanan Kızkalesi, Mersin’e 60 kilometre, Mersin’in Erdemli İlçesine ise 23 kilometre uzaklıkta bulunur. Yerleşime adını veren tarihi kale ise karadan yaklaşık 500 metre uzaklıkta küçük bir adacık üzerinde yer alır.
Kızkalesi’nin tarihi adı “Korykos ya da Korikos”dur.
Eşsiz manzarası, geniş kumsalları ve temiz denizinin yanı sıra Kızkalesi, Akdeniz’deki diğer turistik yerlere göre daha sakin ve huzurludur.
Kızkalesi, aynı zamanda birçok arkeolojik kalıntıyı da bulundurmaktadır. Kızkalesi’nin tarihi antik çağlara kadar gitmektedir. Herodot’a göre, şehir Kıbrıslı Prens Korykos tarafından kurulmuştur. Tarihi belgelerde ise şehrin ismi ilk kez Millattan Önce 197’de geçmektedir. Romalı yazarlar Livius, Pilinius, Çiçero da Korykos’tan eserlerinde bahsetmişlerdir.
Şehir, Bizans döneminde en şaşalı günlerini yaşamış, 1361 yılında Kıbrıs’lı Lusignen tarafından ele geçirilmiştir. 1448 yılına gelindiğinde ise Karaman Sultanı İbrahim Bey şehirde hakimiyet kurmuştur. Korykos, 1482 yılında Osmanlı topraklarına dahil edilmiştir.
Kızkalesi’nin hemen her yerinden tarih fışkırır. Kızkalesi’ndeki örenyerlerinde kalelere, kiliselere, sarnıçlara, su kemerlerine, kaya mezarlarına, lahitlere, taş döşemeli yollara rastlanılmaktadır.
Yerleşimde, kıyıda bulunan kale “Korikos” ismi ile anılırken, kıyının yaklaşık 500 metre açığındaki küçük bir adacık üzerindeki kaleye “Kızkalesi” denilmektedir. Restorasyon da gören Kızkalesi, sekiz kuleyle korunmuştur. Kalenin dış çevre uzunluğu 192 metredir.
Kızkalesi yapıldığında karaya bağlantıyı sağlayan tarihi köprünün kalıntıları deniz altında halen görülebilmektedir.
Su kuyuları ve sarnıçların yanında, Lemas çayından su kemerleri ile getirilen sular, Kızkalesi’nin su ihtiyacını karşılamaktadır. Büyük kiliseye giden taş döşeli Kutsal Yol’da, yol boyunca dizilmiş irili ufaklı lahitler de şaşırtıcı bir manzara oluşturmaktadır.
Kızkalesi’nin hikayesi…
Dilden dile aktarılan Kızkalesi’nin hikayesi ise şöyledir:
“Bir zamanlar bölgede yaşayan kralın, çok sevdiği bir kızı varmış. Söylenceye göre bir falcı Krala, kızının yılan sokarak öleceği kehanetinde bulunmuş. Bunun üzerine Kral kızını koruyabilmek için denizin içinde bir kale yaptırmış. Aradan zaman geçmiş kız kalenin içinde büyümüş. Fakat efsane bu ya kaçınılmaz, prenses için getirilen meyve sepetinin içinden çıkan yılan onu sokarak öldürmüş.
Geride ise yalnız bir Kral kalmış. Bu yaşananlar denizdeki kalenin adının Kızkalesi olarak kalmasına neden olmuş.”
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!