
Vücudumuzun susuz kaldığını nasıl anlarız?
Yetişkin bireylerin vücudunun yüzde 60’ı, çocukların ise yüzde 70’i sudur. Bu yüzden düzenli su tüketmek çok önemlidir. Peki susuz vücudun işaretleri neler?
İnsan vücudunun su oranı yaş, boy uzunluğu, cinsiyet, vücut ağırlığı, iklim, yaşam tarzı ve fiziksel etkinliklere göre değişiklik gösterse de ortalama olarak yetişkin bireylerde yüzde 60, çocuklarda yüzde 70, yaşlılarda yüzde 50 ve yeni doğanlarda bu oran yüzde 90 civarıdır. Bu oranların yaş ilerledikçe değişiklik göstermesinin nedeni çocuklar büyüdükçe yetişkinler de yaşlandıkça vücutlarındaki suyun yerini yağ dokularının almasıdır.
Vücudun kusma, ishal, fazla idrara çıkma, aşırı terleme, yüksek ateş gibi nedenlerle susuz kalması durumuna dehidratasyon denir. Vücudun susuz kalması durumu aynı zamanda yazın sıcaklar nedeniyle de oluşabileceği gibi ağır egzersiz ve sporla birlikte vücuda yeteri kadar sıvı alınmazsa da ortaya çıkar. Yetişkinler terleme, tuvalete çıkma, nefes alıp verme faaliyetleri göz önüne alındığında hemen hemen günde 25 litre sıvı kaybeder. Ancak yediklerimize ve içtiklerimize dikkat ettiğimizde bu kaybedilen sıvı miktarını vücudumuz tekrardan alacağı için herhangi bir sağlık problemiyle karşılaşmayız.
Yetişkin bireylere göre çocuklar özellikle de bebekler susuzluktan daha çabuk etkilenir. Bunun nedeni vücutları bizlere oranlara daha fazla suyla kaplıdır ayrıca metabolizma hızları da fazladır ve böbrekleri bizler kadar su tutamaz.
Pekiyi, bizim için hayati öneme sahip olan suyun vücudumuzda yeteri kadar olmadığını nasıl anlarız?
Vücudumuzun susuz kalmaması için ne yapmalıyız?
*Yazın öğle saatlerinde dışarı çıkmayın
*Açık renk, pamuklu terletmeyen kıyafetler tercih edin
*Çok sıcaklarda güneş altında ağır spor ve egzersiz yapımından kaçının
*Bol su, ayran, maden suyu için sıvı yiyecekler (meyve, çorba, salata vs.) tüketin
*Fazla çay ve kahveden uzak durun
*Kendinizi günde 8-10 bardak su içeceğim diye zorlamayın ama susadıkça da su içmeyi ihmal etmeyin.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!