
1 Nisan şakası nasıl ortaya çıktı?
1 Nisan da şaka yapmak adettendir. Şakayı sona erdirdiğimizde “Nisan biiiiiiir!” diye sevinçle bağırırız… Peki, ama bu şakalar nasıl ortaya çıktı?
Bazen günler öncesinden başlar hazırlıklar, planlar, gizli ortaklıklar… Bazı şakalar ufak bir yalandır, karşımızdakinin yüreğini hoplatır; bazısı iyi bir kurgudur şaka bitse bile gerçek sanılır. Ama okulda; sınıftaki öğrencilerin başka bir sınıfın öğrencileri ile yer değiştirilerek öğretmenlerin şaşırtılması, şüphesiz şakaların en klasik olanıdır…
Bakın bu şaka günü neden ve nasıl ortaya çıkmış?
1 Nisan şaka gününün kökeni hakkında birçok hikâye bulunuyor.
Bu hikâyelerden birine göre bu tatlı günün kaynağı şöyle: MÖ 46 yılında, Roma İmparatoru Julius Ceaser (Sezar) takvim başlangıcını ocak ayı olarak ilan etmişti. Ancak 16 yüzyıl ortalarına kadar, Mart ayının 25’i, Avrupa’da bahar aylarının başlangıcı olarak kabul ediliyordu. 1564 yılında Fransa Kralı IX. Charles, takvimi değiştirerek yıl başlangıcını 1 Ocak olarak tekrardan ilan etti. 1 Ocak 1565 ile birlikte herkes birbiriyle kucaklaşmaya, birbirlerine hediye vermeye başladı. O dönemim iletişim şartlarından dolayı, bazı kişiler bu durumdan haberdar olamadı, bazıları da bu değişikliği kabul etmedi ve bu duruma karşı gelmek için eski adetlerine devam etti. Böylece 1 Nisan geldiğinde, bazı şakacılar eskiden olduğu gibi yine birbirlerine hediyeler verdi ve bunları diğer insanları güldürmek için yaptıklarını söyledi. Böylece büyük-küçük demeden herkes 1 Nisanda birbirine şakalar yapmaya başladı. Yıllar sonra takvimin ayları yerine oturup, Ocak ayının yılın ilk ayı olmasına alışılınca; Fransızlar, 1 Nisan gününü kendi kültürlerinin bir parçası olarak görmeye başladı. Geleneği gittikçe süsleyerek, zenginleştirerek ve yaygınlaştırarak devam ettirdiler. Bu geleneğin İngiltere’ye ulaşması yaklaşık iki yüzyıl sürdü, oradan Amerika’ya ve bütün dünyaya yayıldı.
Bir diğer hikâye ise balıkçılar ile ilgili: Fransa’da nisan ayının başı, balıkların üreme mevsimi olduğu için balık avlamak yasaktı. Şaka yapmayı seven bazı balıkçılar, avcıları kandırmak için ırmaklara çiroz ringa balıkları atmış ve atarlarken “Nisan Balığı!” diye bağırmışlardı. Bu şaka geleneği de yıllar içinde 1 Nisan şakasına dönüşmüştür. Bu nedenle de 1 Nisan şakalarının sembolü ‘Nisan Balığı’dır. Ancak bazı kaynaklara göre bu sembolün nedeni; mart ayının sonlarına doğru, güneşin ‘Balık Burcu’nu terk ediyor olmasıdır.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!