
11. İstanbul Buluş Şenliği düzenlendi
11. İstanbul Buluş Şenliği, düzenlenen yarışmalarla gerçekleşti.
11. İstanbul Buluş Şenliği’nin en başarılı icatları, 6 Aralık Cumartesi günü düzenlenen renkli yarışmayla belirlendi.
İstanbul Bilgi Üniversitesi, Türkiye’nin dört bir yanından gelen gençlerin ilginç icatlarına sahne olan 11. İstanbul Buluş Şenliği’ne ev sahipliği yaptı.
Buluş, yaratıcılık ve bilimin gençler ve öğrenciler arasındaki popülerliğini artırmak amacıyla düzenlenen yarışma; toplam 37 lise, 219 lise öğrencisi, 21 öğretmen ve 14 hobiciyi bir araya getirdi.
NASA Jet Propulsion Laboratory’nin Kaliforniya’da hayata geçirdiği “Invention Challenge” yarışmasının İstanbul ayağı olan ve ABD dışında sadece Türkiye’de düzenlenen etkinlikte okullar tek tek projelerini sergiledi ve en hızlı olabilmek için kıyasıya yarıştı.
Bu yılın “Topu Yönet” başlığı çerçevesinde bir bilardo topunu, başlangıç noktasından 5 metre uzaklığa gönderip, yirminci saniyede duyulabilir bir ses çıkarmasını sağlayan en başarılı icadın sahibi “İttirgeç” projesi ile ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel Lisesi oldu.
Genç mucitler ekip olarak kupa kazanmanın mutluluğunu paylaştı. Şenliğin, en başarılı ikinci projesi ise Gebze Anadolu Lisesi’nden “Çivili Voyvoda” oldu. Yarışmanın 3’üncülük ödülü “Uzun” projesiyle Özel Sezin Lisesi’ne gitti.
Okullar ve Hobiciler olmak üzere iki kategoride gerçekleştirilen yarışmanın Hobiciler kategorisinde Elif-Burak Şahin “Rüzgar” projesiyle birinci, Halil İbrahim Şerbetçi “Konstantinopolis” projesiyle ikinci, Nevzat Bek ise “Manivela” projesiyle üçüncü oldu.
İlk üç dereceyi kazanan katılımcılara kupa; hakem heyetinin vereceği puanlarla “en sıra dışı”, “en artistik” ve “en yaratıcı” tasarımlara birer plaket verildi. Tüm katılımcılara ve ekip üyelerine katılım sertifikası hediye edildi.
Buluş şenliği nedir?
Buluş şenliği, JPL-NASA mühendislerinin 1998’den beri ABD’de her yıl kendi arasında eğlence amaçlı düzenlediği etkinliktir.
Güney Kaliforniya’daki orta dereceli okulların katılımına da açık olan “Invention Challenge” adlı yarışma esas alınarak, aynı format ve içerikte düzenlenen şenlik, ABD dışında sadece Türkiye’de yapılmaktadır.
İstanbul Buluş Şenliği’nin ve “Invention Challenge”ın formatı
Yarışma düzenleyicileri, uygulamaya dayanan fiziksel bir problem ortaya koyup öğrencileri ve meraklıları bir düzenek (buluş) yaparak çözmeye davet eder. Onlara bu problemi çözmeleri için meydan okur.
Her türlü detayı en ince ayrıntısına kadar tasarlanmış problemi belirlenen kural ve koşullara uyarak çözecek buluşlar ilan edilmiş bir tarih ve yerde yarıştırılır.
Yarışma birincisi ise jüri tarafından değil, ölçüm ve sayım yoluyla belirlenir.
Buluşları bir şenlik ortamında yarıştırarak, izlenmesi hayli zevkli ve görsel zenginliği yüksek bir olay ortaya koyarak, buluş, yaratıcılık ve bilimin gençler ve öğrenciler arasındaki popülerliğini arttırmak;
Ortaöğretim öğrencilerinin ve hobicilerin, pratik bilim ile daha fazla haşır neşir olmalarına uygun ortam hazırlamak, yaratıcılıklarını ortaya koymalarını sağlamak ve buluş yapma duygu ve heyecanını yaşatmak;
Bilim ve buluş konularına ilgi duyan kişilerin bir araya getirip görüş alışverişinde bulunabileceği ve birbiriyle tanışabileceği doğal bir ortam hazırlamaktır.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!