
15 yaşında, kayıp Maya şehrini buldu
Kanadalı lise öğrencisi William Gadoury, Mayalara karşı merakı sayesinde kayıp bir Maya şehrini keşfetti.
Quebec şehrinde yaşayan 15 yaşındaki William Gadoury, Maya Uygarlığı’na duyduğu ilgi nedeniyle Maya şehirlerini incelemeye başladı.
Gadoury, Mayaların kurdukları şehirlerin yerlerini takım yıldızlarına göre seçtiği buldu. İncelemesi sonrası 117 Maya şehrinin 22 takımyıldıza ait yıldızların bulunduğu konumda eşleştiğini anlayan Gadoury, 3 yıldızdan oluşan 23. takımyıldızda bir şehrin eksik olduğunu fark etti.
Uydu fotoğrafları ve Google Earth’ün yardımıyla Gadoury, takımyıldızdaki üç yıldızın yerini buldu. Meksika’nın Yucaton Yarımadası’nda yer alan şehrin, bugüne kadar keşfedilmiş en büyük Maya şehri olabileceği düşünülüyor.
Maya Uygarlığı ve özellikleri
Maya Uygarlığı, Orta Amerika’da Kızılderili Maya halkları tarafından kurulan uygarlıklardan biridir. Tarihi Milattan Önce 10 bin yıllarına dayanan Maya Uygarlığı, Meksika’nın güneydoğusundan Honduras, El Salvador ve Guatemala’ya uzanan geniş bir bölgede hakimiyet kurmuştur.
Mayalar, astronomi, matematik, mimari, seramik gibi alanlarda yüksek bir medeniyet kurmuşlardır. İnşa ettikleri gözlemevleri ve tapınaklar günümüze kadar ulaşmıştır.
Sınıflı bir toplum olan Maya Uygarlığı’nda her şehrin bir kralı ve kraliyet ailesi vardı. Krallar, savaşçı bir tanrı-kral yönetimindeydi ve bu tanrı kral aynı zamanda orduyu yönetiyordu.
Mayalar, Azteklerin atasıdır. Milattan Sonra 300 ile 800 arası uygarlığın en parlak dönemidir. Maya Uygarlığı, 16. yüzyıldan itibaren gerilemeye başlamış, sonrasında da yok olmuştur.
Maya Uygarlığı’nın, çöküş nedenleri halen gizemini korumaktadır. Birçok iddia arasında ekolojik değişim, toplumsal karışıklık, siyasal devrim ve savaş gibi nedenler yer almaktadır.
Maya Uygarlığı yok olsa da günümüzde Mayalar hala Orta Amerika’da çeşitli yerlerde yaşamaktadırlar.
Hiyeroglifi andıran Maya yazısının çözülmesi son derece zordur.
Maya Takvimi, güneş takvimi olarak da bilinir. Dakika ve saniye gibi zaman ölçülerinin olmadığı bir dönemde Mayalar, bir yılı 365 gün 24 saat olarak hesaplamışlardır. Mayalar, 1 yılı 18 aya böler. Her ay 20 gündür. 360 günlük bir yılı 365 güne tamamlamak için 5 “uğursuz gün” eklenmiştir.
Maya Uygarlığı’na ilişkin bazı gerçekler hale gizemini korumaktadır. Tekerleğin icat edilmediği bir çağda, devasa gözlemevleri ve rasathanelerin nasıl yapıldığı hala bilinmemektedir.
Mayaların, aniden ve bilinmeyen bir nedenle şehirlerini terk etmeleri de gizemini koruyan bir durumdur.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!