
19 Mayıs törenleri coşkuyla kutlandı
19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, ülkemizin her yerinde renkli törenler ve coşkuyla kutlandı.
Tam 94 yıl önce Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, Samsun’a gitti ve Kurtuluş Savaşı’nın kıvılcımını ateşledi. 19 Mayıs aynı zamanda Ata’mızın ‘Doğum Günüm’ dediği tarih…
Ankara’da resmi törenler yapıldı
19 Mayıs Bayramı’nda kutlamaların ilk adresi, resmi yani devlet töreninin yapıldığı Anıtkabir’di… Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ve beraberindeki binlerce genç, Anıtkabir’in girişindeki aslanlı yolda yürüdü. Anıtkabir’de saygı duruşunun ardından Türkiye’nin dört bir yanından gelen gençler Atatürk’e çiçek bıraktı. Törene yurtdışından tam 27 ülkeden gelen gençlerin yanı sıra çeşitli spor dallarının üyesi gençler de katıldı. Anıtkabir’deki törenin ardından Anıttepe Spor Kompleksi’nde Gençlik Şöleni düzenlendi.
İstanbul’da 19 Mayıs kutlamaları kapsamında, Beşiktaş Belediyesi tarafından ‘Bağımsızlık için ilk adım halk koşusu’ düzenlendi. Kadıköy’de, İskele Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na, 34 kuruluş çelenk sundu. Kutlamaların İstanbul’daki en kalabalık adresi Şişli oldu… Şişli Belediyesi’nin düzenlediği törene binlerce kişi katıldı. Yürüyüş, Atatürk Evi’nden başlayıp, Mecidiyeköy’e kadar sürdü.
İzmir’de Cumhuriyet Meydanındaki kutlamalar, İzmir Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Metin Kaplan’nın Atatürk Anıtı’na çelenk sunumuyla başladı.
Samsun’da Atatürk’ün Samsun’a gelişini sembolize eden bayrak, Kurtuluş Yolu’ndaki Bandırma Vapuru’nun simgesi iskeleden karaya çıkarıldı. İlk tören Anıt Park’taki Atatürk Anıtı’nda düzenlendi. Samsun Sanat Tiyatrosu oyuncularının, Atatürk ile 18 silah arkadaşının heykellerinin de yer aldığı alanda 19 Mayıs 1919’daki karaya çıkışı canlandırmalarının ardından, bir deniz subayı, iki deniz eri tarafından taşınan Atatürk’ü sembolize eden bayrak, karaya çıkarıldı.
Atatürk’ün ‘Doğum Günüm’ dediği tarih
Atatürk’ün, Milli Mücadele’nin başlaması dolayısıyla kendi doğum günü olarak ilan ettiği ’19 Mayıs’ta, Samsun’da yerel törenler düzenleniyordu. Samsun’da bu kutlama törenleri, her yıl artarak sürdü. İlk resmi 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı 1939 yılında kutlandı. Atatürk, ‘Doğum Günüm’ dediği 19 Mayıs’ta düzenlenen kutlamaları, ‘Jimnastik Şenliği’ adı altında yalnızca bir kez izleyebildi.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!