
SBS sınavı gerçekten çok zordu!
Bir SBS daha geride kaldı ama unutulmayacak gibi duruyor.
Bu yıl son kez yapılan SBS için uzmanlar “Gelmiş geçmiş en zor sınavdı” yorumunu yaptı.
Sınava giren 1 milyon 127 bin 137 ilköğretim 8’inci sınıf öğrencisinin hangi liseye gireceğini belirleyen sınavın sonuçları 12 Temmuz’da açıklanacak.
Final Dershanesi öğretmenlerinin değerlendirmesi şöyle:
Türkçe soruları: Sorularla ilgili paragraflar güncel hayata yönelik. Öğrencilerin bu soruları çözebilmesi için güncel hayatı iyi takip ediyor olabilmeleri, geçmiş yıllara ait bilgi birikimlerinin tam olması ve sözcük hazinelerinin zengin olması gerekir. Geçen yıla göre zorlayıcı soru sayısı fazla. Çelişkili soru yok. Müfredata uygun. Öğrencileri zorlayan sorular A kitapçığı 12, 13, 15, 16, 21 ve 23’üncü sorular olabilir.
Matematik: Öğrencilerin 6, 7, 8’inci sınıf dahil tüm bilgi birikimlerine ve bilgiyi kullanma becerilerini ölçmeye yönelik hazırlanmış. Geometri soruları öğrencilerin uzaysal zekalarını ve tahmin etme becerilerini ölçüyor. Öğrencilerin matematik sorularını yapabilmeleri için tüm soruları dikkatli okumuş olmaları ve mantık yürütme becerilerinin gelişmiş olması gerekiyor. Doğrudan doğruya 6, 7’nci sınıfta işlenen konu olmamakla birlikte geçmiş yılların konularının iyi anlaşılmış olması şart. Sorular öğrencilerin bilgisini dönüştürecek beceri istiyor. Bu nedenle geçen yıllara göre daha zor. Çelişkili soru yok. Zorlayıcı sorular B kitapçığı 15, 17 ve 20’inci sorular olabilir. Matematik ortalaması geçen yıllara göre düşer.
Sosyal Bilgiler: Dikkat gerektiriyor. Geçen yıla göre az da olsa zor. Zorlanacağı sorular A kitapçığı 2’nci soru net değil, öğrencileri yanıltabilir. Nedeni de paragrafla birlikte düşünüldüğünde cevap şıkları öğrenciyi yanıltabilecek şekilde düzenlenmiş.
İngilizce: Öğrencilerin İngilizce bilgisini geçmiş yılları da kapsayacak şekilde ölçmeye yönelik hedeflenmiş. Müfredata uygunluğu açısından bakılınca A kitapçığı 14 ve 15’inci sorularla ilgili konu özel okullarda okutulan Milli Eğitim Bakanlığı baskılı kitaplarında var, devlet okullarında kullanılan özel sektörün bastığı kitaplarda yok. Mantık yürütülerek yapılabilir. Geçen yıllardan farkı Atatürk’le ilgili soru, grafik ve tablo okuma soruları yok.
Fen ve Teknoloji: Geçen yıllara göre oldukça zorlayıcı hazırlanmış, ama hiç müfredat dışı soru yok. Sorular açık ve net. Bu dersle ilgili öğrenciye verilmiş olması gereken kazanım becerilerine uygun hazırlanmış. Zorlanacağını düşündüğümüz soruları A kitapçığı 11, 13, 14, 16. A kitapçığı Fen ve Teknoloji 14’üncü soruda C şıkkı anlaşılmıyor. Tam anlaşılamadığı için sorunun çözümü zora girer, itiraz edilebilir bir soru olabilir. Doğru yanıt D, ama soruyu kavramak mümkün olmadığından öğrencileri yanıltmış.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!