
3D yazıcıyla üretilen ilk bina
Çinli bir firma, dünyanın 3D yazıcılarda üretilen parçalardan oluşan ilk binasını inşa etti. Bu bina tamamen 3D yazıcıyla üretildi!..
Çinli bir firma, tamamen 3D yazıcıyla üretilen parçalardan beş katlı bir bina inşa etti. Özel bir materyal ile ayrıca 1100 metrekarelik bir villa da yapıldı. Villa 3D yazıcı için geliştirilen özel materyal sayesinde 161 bin dolara mal oldu. Dünyanın ilk 3D yazıcıdan çıkma binaları, Suzhou Industrial Park bölgesinde gösterime açıldı.
WinSun, Mart 2014’te yaptığı açıklamada 24 saat içinde 3D yazıcılardan 10 ev inşa ettiğini duyurmuştu. Şirketin, üretim materyali olarak sanayi atığı ve inşaat malzemelerini karıştırdığı, özel bir maddeyle karışımı çabuk kuruyan betonla bir araya getirdiği belirtildi.
Cnet’in haberine göre, WinSu’nun kullandığı en büyük 3D yazıcı ağı 6.6 metre yüksekliğinde, 10 metre genişliğinde ve 40 metre uzunluğunda. Çinli firmanın 10 yıldır üretim yapan 3D yazıcı hattı, çelik destekler ve izolasyon ile güçlendirilen binaların inşasına kadar uzandı.
Çinli yetkililer, çevre kirliliği ile boğuşan ülkenin 3D yazıcıda üretilen binalarla doğaya büyük fayda sağlayabileceğini belirtti. Hafriyatın yüzde 30 ile 60’ını inşaat malzemesine dönüştüren evler, aynı zamanda inşaat zamanını da yüzde 50 ila 70 oranında, işçi maliyetleri ise yüzde 50-80 oranında azaltılabilir.
3D teknolojisi nedir?
3D (üç boyutlu) baskı sanal ortamda tasarlanmış herhangi şekildeki bir üç boyutlu nesnenin katı formda basılması işlemidir. Bu işlemi gerçekleştiren cihazlara ise üç boyutlu yazıcı adı verilir. Baskılar birçok türde hammaddenin kullanılması ile yapılabilir. Değişik türlerde ve tekniklerde baskı yapabilen üç boyutlu yazıcılar vardır. En yaygın kullanıma sahip olan üç boyutlu yazıcıların çalışma prensibi bilgisayar ortamında hazırlanmış herhangi bir üç boyutlu bir nesnenin sanal olarak katmanlara bölünerek, her katmanının eritilen hammadde dökülerek üst üste gelecek şekilde basılmasına dayanır.
Üç boyutlu baskı teknolojisi 1980’li yıllarda başlamıştır. İlk üç boyutlu yazıcı 1984 yılında Chuck Hull of 3D Systems firması tarafından üretilmiştir. Buna rağmen son yıllarda fazla duyulmaya başlanmış ve günümüzde çok daha yaygın bir şekilde kullanılır hale gelmiştir. Bunun nedenleri olarak medyada daha fazla yer almaya başlaması, birçok sayıdaki girişimci firmaların bu teknolojiye yatırım yapması, akademik çevrelerin ilgi göstermesi, teknolojinin birçok alanda getirdiği kolaylıklar ve avantajların yanı sıra üretim maliyetlerinin düşmesi gösterilebilir.
NASA uzayda 3D basım teknolojisini kullanarak besin üretimi yapmak için araştırma yapmaktadır. NASA ayrıca uluslararası uzay istasyonuna astronotlara yardımcı olması ve kabiliyetlerini arttırmak için 3D yazıcı göndermiştir.
3D yazıcı nasıl çalışır? 3D yazıcı ile üretilen bir kuş kafesi örneğiyle 3D yazıcının çalışma prensibine yakından bakalım.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!