
5 Aralık Dünya Toprak Günü!
Birleşmiş Milletler (BM) 5 Aralık gününü Dünya Toprak Günü, 2015 Yılını da Uluslararası Toprak Yılı ilan etti. Bu günde toprağın önemini sizler için yazdık…
Birleşmiş Milletler, geçtiğimiz yıl 5 Aralık’ı Dünya Toprak Günü olarak belirledi. Birleşmiş Milletler’in 2015 yılını Uluslararası Toprak Yılı ilan etmesinden dolayı toprağa yönelik farkındalığı arttırmak ve kritik öneme sahip olan toprağın sürdürülebilir kullanımını teşvik etmek için Roma, New York ve Santiago’da çeşitli faaliyetler gerçekleştirilecek.
Toprakların korunması insanlık tarihi için büyük bir önem taşıyor. Doğal kaynakların sürdürülebilir olması ve gıda güvenliğinin sağlanması için erozyonla mücadele edilmesi gerekmektedir. Toprağı erozyona karşı koruyan en önemli faktör ise bitki örtüsüdür. Ormanlar, toprak kaymasını azaltıp hatta tamamen engelleyebilirler.
Oksijen kaynağı ağaçlar, aynı zamanda kökleriyle toprağı bir ağ gibi sarar ve doğal kuvvetlerle aşınmasını engeller. Bu açıdan ağaçların erozyonu önlemede büyük öneme sahip olduğunu söyleyebiliriz.
FAO (Gıda ve Tarım Örgütü) Genel Direktörü José Graziano da Silva 5 Aralık Dünya Toprak Günü ve 2015 Uluslararası Toprak Yılı olması nedeniyle bir açıklama yaptı.
José Graziano da Silva, “Topraklar, bitki örtüsünün ve tarımın temelini oluşturmaktadır. Ormanların büyümesi için toprağa ihtiyaç vardır. Bizim gıda, yem, lif, yakıt ve çok daha fazlasını elde edebilmek için toprağa ihtiyacımız var. Topraklar aynı zamanda dünyanın biyoçeşitliliğin en az dörtte birini barındırır. Karbon döngüsünde anahtar rol oynarlar, iklim değişikliğine uyum sağlamak ve onu azaltmak için bize yardımcı olurlar, su yönetiminde ve seller ve kuraklıklara karşı çabuk iyileştirme özeliğinin pekiştirilmesinde önemli bir rol oynarlar” dedi.
Toprak neden önemlidir?
Toprak, yerkabuğunu oluşturan kayaların, uzun yıllar boyunca parçalanıp ayrışması ile oluşan gevşek yeryüzü örtüsüne verilen genel bir isimdir. 5 Aralık Dünya Toprak Günü neden önemli? Toprak, insan yaşamında oldukça önemlidir. Bunun sebebi ise, besinlerimizi elde etmek için toprağa ihtiyacımız olmasıdır. Oksijenimizi üreten ağaçlar da toprağa bağlı yaşarlar. Kısacası yalnızca insanlar değil, tüm doğa toprağa bağlıdır. Bitkiler ancak topraktaki su ve madensel maddeleri alarak büyüyüp gelişirler. Otçul hayvanlar ve insanlar ise bitkileri besin olarak kullanırlar.
İnsanlar ve hayvanlar dolaylı olarak besinlerini topraktan sağlamalarının yanı sıra, toprağın üzerinde dolaşır ve barınırlar. Bitkilerin ve hayvanların da barındığı yerdir toprak.
Toprağın önemini anlatan bu muhteşem videoyu mutlaka izlemelisiniz…
Toprak yaşamdan gelir ve tıpkı insanlar gibi doğar ve yaşlanır. Bir geçmişi ve tarihi vardır. Bazen dinlendirilmesi gerekir. Milyonlarca organizmayı içinde barındırır toprak. Yaşamın kaynağı olan toprak, dünya üzerindeki tüm canlılar için bir koruyucudur.
Bitkiler toprakta ve toprakla büyür, sonra da doğrudan ya da dolaylı olarak dünya üzerindeki tüm canlılar için besin sağlarlar. Yani, toprak olmasaydı yaşam bildiğimiz gibi olmazdı diyebiliriz. Toprak, su ve hava gibi, tüm canlıların ortaklaşa kullandıkları bir hazinedir aslında. Dünya üzerinde yaşamın sürekliliği bu hazinenin varlığına bağlıdır.
Bizler de bu değerli hazinenin farkında olmalı ve Dünya Toprak Günü‘nde toprağın önemini daha iyi anlayarak, gelecek kuşaklara temiz bir doğal yaşam bırakmalıyız. Toprak verimliliğin azalması, toprakta yaşayan canlı çeşitliliğini de tehdit ediyor. Erozyon ve çölleşmenin önüne geçmek için herkes elinden geleni yapmalı.
Toprağımızın değerini bilmeliyiz ve bir ağaç da biz dikmeliyiz!..
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!