
6 yeni kelebek türü bulundu!
Hatay’da kuş türlerinin yanı sıra kelebek çeşitliliğini de ortaya koymak adına yaz döneminde yapılan gözlemler sonucunda 6 yeni kelebek türü bulundu!
Gözlemin zor ve zahmetli olduğunu belirten uzmanlar, bazen bir kelebeği fotoğraflamak için saatlerce beklediklerini ifade ediyorlar. Sabırla yürütülen çalışma neticesinde Hatay’da her yıl kelebek türü listesine yenileri ekleniyor.
Geçen yıl, Türkiye’de daha önce hiç rastlanmayan, ana vatanı Afrika olan Ürdün, İsrail ve Lübnan’da da görülebilen Afrika mücevher kelebeği (Azanus Jesous) ilk kez gözlenmişti.
Yürütülen gözlemlerde, Hatay’da daha önce hiç görülmemiş 6 kelebek türü daha listeye eklenerek tür sayısı 161’e çıktı. Yeni türlerin tamamı Amanos Dağları’nda tespit edildi. Akdeniz ve Karadeniz iklim özelliklerinin yer aldığı, Anadolu’nun habitat (doğal yaşam alanı) karakterlerini lokal veya yaygın barındıran, biyocoğrafik açıdan ülkemizin en zengin dağlarından Amanos Dağları, kelebeklerin de uğrak yeri.
Orta ve kuzey Amanoslar’ın yüksek bozkırında ‘Anadolu ateş’ kelebeği (Lycaena asabinus) gözlemlendi. Genel dağılımı güneyde Toroslar ile sınırlı olan bu tür, Amanoslar’da ilk kez görüldü. ‘Alevli ateş’ kelebeği de (Lycaena ochimus) orta Amanoslar’ın ağaç sınırı seviyesinde belirlendi. Bu tür, genelde ülkemizde Toros Dağları ve daha kuzeyinde kalan coğrafyada uçuyor. ‘Güzel zıpzıp’ (Pyrgus cinarae) ise Amanos Dağları’nın Hassa sınırları yamaçlarında tespit edildi. ‘Çokgözlü gümüş mavi’ de (Polyommatus loewii) Hassa civarında görüldü. ‘Mor meşe’ kelebeği (Favonius quercus), Amanoslar’ın en zengin bölgesi Kızıldağ’da belirlendi. ‘Ağaç karameleği’ (Hipparchia statilinus) ise Kızıldağ’da saptandı.
Ülke genelinde 400’e yakın kelebek türü bulunduğu düşünülecek olursa, Hatay da 161 türle kelebek türleri açısından zengin iller arasında yer alıyor.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!