
Acı yemek neden burnu akıtır?
Hiç düşündünüz mü; neden acı biber yediğimizde burnumuz akıyor?.. Peki, acı biberin hiç faydası var mı?..
Acı yiyecekleri sevmeseniz de, istemeden de olsa tadına bakmışlığınız mutlaka vardır. Eminim sizin de gözünüzden yaşlar gelmiş, kulaklarınızdan alevler çıkmış, en çok da burnunuz akmıştır.
Bunun bilimsel bir açıklaması elbette var. Acı, baharatlı ya da keskin kokulu yiyecekler mukus salgısının (Mukoza hücreleri tarafından salgılanan koyu kıvamda yapışkan salgı, sümük) incelmesine ve kolayca akar hale gelmesine sebep oluyor. Acı bir şey yediğimizde gözlerimiz yaşarır ve burnumuz akmaya başlar. Aslında eş zamanlı olarak aynı şey akciğerimizde de olur. Acı yiyecekler özofagus yani yemek borusundaki ve midedeki sinir uçlarını uyararak, vücudumuzun burun akması gibi tepkiler vermesine yol açıyor.
Bu tür yiyeceklerin bu sayede ciğerlerin ve solunum yollarının temizlenmesine yardımcı olduğu biliniyor. Kimi araştırmacıların çalışmaları, acı yiyeceklerin içinde bulunan maddelerin, solunumla ilgili hastalıklarda kullanılan ilaçlardaki maddelerle çok benzeştiğini ortaya koymuş. Bunlara ek olarak mukus salgısını bu şekilde hareketlendiren maddelere “mukokinetik” dendiğini belirtmekte fayda var. Kırmızı biber bu tip maddelerin en iyi örneği.
Bu arada aklınızda bulunsun, yanlışlıkla ağzınıza acı bir şey atarsanız boşuna su içmeyin. Yağ ve su kesinlikle birbirlerine karışmaz. Biberlerin yakıcılık veren maddesi yağlı olduğu için, ne kadar su içerseniz için onunla birleşmez. En iyi metot ekmek yemektir. Ekmek bu yağı emer ve mideye taşır.
Acı biberin bilinmeyen faydaları neler?
İçeriğinde bulunan kapsaisin terapatik etkileri sebebiyle acı biber pek çok rahatsızlığın tedavisinde kullanılıyor.
Dünyanın her köşesinde ve her iklim koşulunda yetişebilen bu sebze, özellikle kalsiyum, potasyum ve vitaminler açısından oldukça zengindir.
Acı biber, damarların içerisindeki plakları temizler ve kalbe iyi gelir. Kalbin ihtiyacı olan besin maddelerini içinde barındıran acı biber, vücut sıcaklığını artırır ve kanı incelterek dolaşımı hızlandırır. Ayrıca kan hücrelerine yapışan toksinleri de temizler.
Baharatlı acı biber mide ve bağırsak ülserlerine de iyi gelir. Bağırsak hareketlerini artırarak sindirimi hızlandıran acı biber, mide kramplarını, asit ve gaz gibi sorunları çözer. Acı biberin zayıflatıcı özelliği de geniş çevreler tarafından bilinmektedir.
Acı biber yüzyıllardır alternatif tıpta da kullanılmaktadır. Yerel halklar acı biberi tedavi yöntemlerinde önemli bir yere koyar. Soğuk havalarda ayakkabıların içine konan acı biber donmayı engeller. Kanayan yaraya konan acı biber, kanamayı durdurur ve iz bırakmadan iyileşmesini sağlar. Acı biber alerjik reaksiyonlarda da başvurulan bir sebzedir. Baş ağrısı, soğuk algınlığı gibi durumlarda kullanılır. Ayrıca ağrıyı geçiren özelliği ile diş ağrıları, yılan ısırıkları ve migrende de etkili bir maddedir.
Bu kadar faydası varsa burnumuz da aksa, gözümüz de yaşarsa acı biber yemekten vazgeçmemeliyiz, tabi dozunu abartmadan…
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!