
Açık öğretim lise kayıtları uzatıldı!
Açık öğretim okullarına ilk kayıt veya kayıt yenileme süreleri uzatıldı!..
Açık öğretime kayıtlar 23 Ekim’e dek uzatıldı.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Açık öğretim Lisesi ve Mesleki Açık Öğretim Lisesi 2015-2016 Eğitim-Öğretim yılı kayıt yenileme ve yeni kayıt işlemi 14-23 Ekim tarihinde yaptırılacak.
Yeni kayıt ve kayıt yenileme işlemleri öğrencilerin TC Kimlik numarası ile Merkezî Nüfus İdare Sistemi (MERNİS) sistemi üzerinden sorgulaması ile yapılıyor.
Sistemin yavaş çalışması nedeniyle 2015-2016 eğitim öğretim yılı 1. dönem ilk kayıt ve kayıt yenilme işlemlerinin 23 Ekim tarihi mesai bitimine kadar uzatıldığı bildirildi.
Açık öğretim okullarına ilk kayıt veya kayıt yenileme yaptıracak tüm öğrenciler anlaşmalı bankaların bankamatiklerindeki “AÇIK ÖĞRETİM LİSELERİ-2015/1 DÖN. KAYIT ÜCRETİ” menüsü altından 20TL katılım ücretini yatırması gerekiyor.
Açık öğretim lisesi nedir?
2005 itibariyle liselerin 4 yıla çıkarılmasıyla önce örgün liselerde, 2008-2009 itibariyle de Açık Öğretim Lisesi’nde eğitim tamamen 4 yıla çıkarılmıştır.
Dolayısıyla eskiden Açık Lise’de veya örgün okullarda 3 yıllık okuyan bir öğrenci Açık Lise’de 4 yıllık sisteme tabi olacaktır.
Açık Öğretim Lisesi 2009-2010 eğitim yılına kadar normal liseler gibi 4 senede bitirilebilirken, bakanlığın o dönem çıkardığı bir yönetmelikle Ocak ve Mayıs sınavına ek olarak 3. bir sınav yapılmaya başlanmış ve Temmuz ayında yapılan bu sınavlarla birlikte, yeni başlayan bir öğrenciye liseyi 2.5 yılda bitirebilme şansı doğmuştur.
Açık Öğretim Lisesi’nde yılda 3 sınav yapılıyor ve bu sınavlar sırasıyla, Ocak, Mayıs ve Temmuz ayında yapılıyor. (Yalnız 3. dönem yani Temmuz sınavına bakanlığın kararıyla sadece 17 yaş ve üstü öğrenciler katılabiliyor)
Liselerde eğitim öğretim 2 tür yapılır. Ders geçmeli olan ”sınıflı” sistem ve belli bir toplam krediye ulaşılması gereken ve dönemlik okunan ”kredili” sistem. Açık Öğretim Lisesi, ikinci yazdığıma yani kredili sisteme tabi olduğu için, sınıf kavramı yoktur. Dönem olarak okunur. Dolayısıyla, ”ben kaçıncı sınıfım” olayı yoktur. Örneğin ”ben lise 2 okuyorum değil”, ”ben 5. dönemdeyim” demek daha doğrudur.
Açık Öğretim Lisesi’nde müfredat yani ders programı olarak örgün liselerle aynı derslerin döneme yayılmış hali vardır. Örneğin örgün bir lisede lise 1 Matematik dersi AÖL’de, Matematik 1 ve Matematik 2 olarak ”2” döneme ayrılır. Yani örgün liselerdeki sınıfların Açık Lise’deki karşılıkları şöyledir;
Lise 1: AÖL: 1. ve 2. dönem
Lise 2: AÖL: 3. ve 4. dönem
Lise 3: AÖL: 5 ve 6. dönem
Lise 4: AÖL: 7. ve 8. dönemAçık lisede öğretim dönemliktir. Dolayısıyla her sene 3 dönem ayrı ayrı kayıt yenilemek gerekir. Bir öğrenci 1 dönem kayıt yenilemezse “donuk”, 2 dönem üst üste kayıt yenilemezse “silik” öğrenci durumuna düşer.
Bu öğrenciler kayıt yenilemedikleri için ders seçemez ve sınavlara giremez. Bu nedenle ilk defa kayıt olan bir öğrenci, AÖL web sitesinde “iş takviminde” duyurulan “kayıt yenileme” tarihlerinde kaydını yenileyip, ders seçimi yapmak zorundadır.
Kayıt yenilemeler, bankaya ücreti yatırdıktan sonra bulunduğunuz semtteki görevli düz lisede yapılmaktadır.
Açık Öğretim Lisesi’nde okuma hakkı sınırsızdır. Siz tasdikname almayı istemediğiniz sürece okuldan atılamazsınız. Yalnız 12 dönem üstüne çıkan bir öğrencinin lise öğrencisi olarak faydalanabileceği haklar elinden alınır. (Örneğin indirimli ulaşım kartı almak gibi, İstanbul’da Açık Liselilerin zaten böyle bir hakkı yok, diğer bazı iller için geçerli).
Her dönem kayıt yenileme tarihlerinde ”kayıt yenileme” yapmak gerekir. Bir dönem kayıt yenilemeyen bir öğrencinin durumu ” donuk” iki dönem üst üste kayıt yenilemeyenler ise ”silik” öğrenci durumunua düşer ve sınavlara giremez. Ancak istedikleri zaman kayıt yenileme döneminde tekrar ”aktif” öğrenci olmak hakları saklıdır.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!