
Adalar’da naylon poşet yasaklanıyor
Adalar Belediyesi 1 Mayıs 2016’dan itibaren, doğada çözünmesi yüzyıllar süren naylon poşet kullanımını yasakladı.
İstanbul Adalar Belediyesi, geri dönüştürülmezse doğada çözünmesi yüzyılları bulan naylon alışveriş poşetlerinin kullanımını yasakladı. Naylon poşet yasağı, 1 Mayıs 2016 tarihinden itibaren Adalar’da bulunan tüm işletmelerde geçerli olacak. İşletmelerde artık kese kağıdı, bez torba ve file gibi ürünler kullanılacak.
Naylon poşet yasağı uygulaması, Adalar Denizle Yaşam ve Spor Kulübü Derneği (ADYSK), Adalar Kent Konseyi, Adalar Vakfı, Deep Dream Dalış Merkezi, Arka Güverte, Heybeliada Gönüllüleri Derneği ve Ada Gönüllüleri’nin talepleriyle hayata geçti.
ADYSK Başkanı Volkan Narcı, “İlerleyen zamanlarda, dilerim ki, çocuklarımızdan başlayarak tüm Adalılar katı atık ayrıştırma kutularını da kullanarak doğamıza, çevremize ve denizimize el birliğiyle sahip çıkacaklar. Tüm ada halkının göstereceği hassasiyet için şimdiden teşekkür ederiz” dedi.
Adalar Belediye Meclisi 2011 yılında kese kağıdı, bez torba, file gibi ürünlerin kullanımının özendirilmesi ve yaygınlaştırılması yönünde karar almıştı.
Naylon poşet neden zararlı?
Çevre kirliliğinin en önemli kaynaklarından biri olan naylon poşetler petrol kaynaklarından yapıldığı için küresel ısınmada önemli rol oynuyor. Poşetlerin toprağa ve suya karışması besin zincirini kirletiyor ve birçok canlı türünün yok olmasına zemin hazırlıyor. Naylon poşetlerin denize düşmesi halinde ise denizde yaşayan birçok canlı türü tehlikeyle karşı karşıya kalıyor.
Yılda 500 milyar adet üretildiği tahmin edilen naylon poşetlerin doğada çözünmesi ise kalınlığına bağlı olarak yüzyıllar alabiliyor.
Doğada uzun yıllar kalan çözünmeyen ürünler arasında cam şişe (4 bin yıl), pet şişe (400 yıl), sakız (5 yıl), sigara izmariti (1 yıl) bulunuyor. Gazete kâğıdı 3 ay, elma çöpüyse 2 ayda toprakta çözünüyor.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!