Afad Nedir, Afad Ne İş Yapar?
Dünyanın başlangıcından beri insanlığı en çok korkutan olaylardan biri de doğal afetler olmuştur. Özellikle de depremler her yaştan insanın kâbusudur. Deprem sonucu yaşanan yıkımlarda ilk akla gelen adres olan AFAD yaraları sarma konusunda sağladığı destekle biliniyor. Peki AFAD açılımı nedir, AFAD ne iş yapar, ne zaman kuruldu, işte yanıtları…

AFAD Ne Zaman Nasıl Kuruldu?
29 Mayıs 2009 tarih ve 5902 sayılı kanunun 17 Haziran 2009’da Resmî Gazete’de yayımlanmasıyla kurulan afet ve acil durum yönetimi kurumudur. İçişleri Bakanlığı’na bağlı olarak çalışır. Açılımı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’dır.
AFAD’ın Görevleri Nelerdir?
- Ülkede uygulanacak afet ve acil durum müdahale, risk yönetimi ve zararları en aza indirgeme konularında plan yapmak ya da yaptırmak
- Olası afet ve açıl durum bölgelerinin tespitini yapmak ve önleyici tedbirleri oluşturmak
- Zarara uğraması ihtimali olan bölgelerin imar ve proje esaslarını belirlemek
- Yurt içinde ve yurt dışında meydana gelen afetler ve acil durumlarla ilgili bilgi toplamak ve değerlendirmesini yapmak
- Afetlere ve olası acil durumlara karşı yönetim stratejilerini belirlemek
- İlgili kurum ve kuruluşlara kamu yatırımları ve personel gereksinimleri hususunda önerilerde bulunmak
- Sigorta hizmetleri konusunda geliştirme ve yaygınlaştırma sağlamak
- Hizmet standartlarını ve akredite kurallarını belirlemek ve denetimini yapmak.

Gönüllü Nasıl Olunur?
Zor durumda kalan vatandaşlara yardım eli uzatmak ve olası felaketlerde hizmet verebilmek için, isteyen herkes AFAD gönüllüsü olabiliyor. 18 yaşını doldurmuş herkesin başvuru yapabileceği bu sisteme e-Devlet üzerinden ulaşmak mümkün.
Başvuru koşullarına gelince;
- AFAD gönüllüsü adayların eğitim ve çalışma programlarına rahatça katılabilecek opsiyonlara sahip olmaları gerekiyor.
- Gönüllü olacak adayların sağlık durumlarının saha çalışmasına ve seyahatlere uygun olması gerekiyor.
AFAD gönüllü sistemine dahil olmak isteyen kişilerin kendi istek ve iradeleriyle bu oluşuma dahil olmaları gerekiyor. Gönüllüler bireysel çıkar gözetmeden, maddi anlamda beklenti içine girmeden; topluma fayda sağlamak amacıyla gücünü, enerjisini, zamanını ve bilgi birikimini topluma hizmet için kullanmak isteyen kişiler olmalıdır. AFAD eğitim programını tamamlayan adaylar olası afetlerde sahada görev alarak gönüllülük hizmetini yerine getirmiş olurlar.
Merkezi Ankara’dadır. AFAD numarası kanalıyla bu kuruma ulaşarak bilgi de alabilirsiniz.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!