
Ağaç Kavunu nedir? Faydaları nelerdir?
Turunçgiller ailesine mensup olan ağaç kavunu hangi rahatsızlıklara iyi gelmektedir?
“Utruç” ya da “Cutrus Medica” isimleriyle de anılan ağaç kavunu, turunçgiller grubuna aittir. Mavimsi pembe renkte yaprakları vardır.
Kalın ve sert kabuklu, kokulu bir meyve olan ağaç kavunu, soğuğa karşı en dayanıklı turunçgildir. Meyvenin pürüzlü bir dış kabuğu vardır. Oldukça yavaş büyüyen bir bitki olan ağaç kavununun, meyve vermesi için en az 3 yıl beklemek gerekir.
Bu bitkinin oldukça ağır meyveleri vardır. Genelde ağırlıkları 1-1,5 kilodur, bazen 4,5 kiloya ulaşan ağaç kavunları da görülür. Meyve bu derece ağır olduğu için ağaçta uzun süre duramaz, bu nedenle toplamak için uzun süre beklemek mümkün değildir.
Yetiştirildiği yerler…
Ağaç kavununun anavatanı Güney Avrupa ve Hindistan olarak bilinmektedir. Ülkemizde ise Akdeniz, Ege ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yetiştirilir.
Bitkinin yaprakları, meyvesi ve çiçekleri farklı şekilde kullanılır ve bu nedenle toplama zamanları farklıdır. Örneğin, yaprakları ağaç çiçek açmadan önce, meyvesi olgunlaşınca toplanır.
Ağaç kavunu nasıl kullanılır, faydaları nelerdir?
Ağaç kavunu P vitamini etkisi gösteren “Hesperidin” isimli glikozit içermektedir.
Meyvelerin sert kabukları yutulmamak kaydıyla çiğnenirse ağız kokusunun giderilmesinde fayda sağlar. Kabuklarının çiğnenmesi diş etleri açısından da faydalıdır.
Ağaç kavunu, kalp sağlığı için önemli faydalar sağlar: kalp çarpıntısını giderir, kalbi kuvvetlendirir.
Kabızlığı giderici özellikler taşır.
Safrayı yok eder ve safradan kaynaklanan kusma önlenir.
Ağaç kavunu yaprağının kokusu, baş ağrısını dindirir. Yaprakları suda kaynatılırsa, yaydığı koku evde ferah bir hava yaratır.
Ağaç kavununun çok farklı ve ilginç kullanım alanları vardır. Bunlardan biri de meyvelerinin kurutularak güvelere karşı elbiselerin aralarına konmasıdır.
Sıtmaya iyi geldiği bilinmektedir.
Cüzzam hastalıklarında kullanılır.
Bronşit ve nefes darlığı olan hastalarda doktor tavsiyesi aranarak kullanılabilir.
Verdiği hoş konu nedeniyle hamur işlerine katılır.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!