
Agorafobi nedir?
Agorafobisi olan kişilerin bulunmaktan kaçındıkları ortamlar nerelerdir? Agorafobi nasıl tedavi edilir?
Yaygın olarak “açık alanlardan korku” olarak bilinen agorafobi, aslında, kişinin kendini güvende hissettiği ortamlar dışında bulunması ile gelişen bir anksiyete bozukluğuna verilen isimdir. Agorafobi, çoğunlukla panik atakla birlikte gelişir.
Agorafobi teriminin daha dar anlamda sadece alan korkusu olarak bilinmesinde Yunanca birebir tercümesinin etkili olduğu söylenebilir.
Agorafobisi olan kişilerde farklı belirtiler görülse de yaygın olarak evini terk etmekten, kamuya açık yerlerde bulunmaktan, alışveriş merkezlerine ve dükkanlara girmekten, kalabalıktan korku duyulur. Sinema, tiyatro gibi kapalı ve kalabalık yerler; otobüs, tren, uçak gibi toplu taşıma araçları agorafobisi olanların kullanmaktan kaçındıkları ortamlardır.
Agorafobi ile panik atak çoğu zaman birlikte ortaya çıkar ve “agorafobili panik bozukluk” adını alır.
Panik atağı ise aniden bastıran endişe atağı ve nöbeti olarak tanımlayabiliriz. Panik atak, kalp çarpıntısı, nefes alamama, uyuşma, titreme, terleme ve kaygıyla ortaya çıkar.
Agorafobi ve panik atak, insanlarda en sık görülen ruhsal hastalıklardandır. Araştırmalar, her 100 kişiden 5’inde bu iki rahatsızlığın hayatlarında en az bir kez yaşandığını ortaya koymaktadır. Ayrıca, kadınlarda görülme sıklığı erkeklerin neredeyse iki katıdır.
Agorafobi nedenlerini üç ayrı başlıkta incelemek mümkündür:
Biyolojik nedenler: Sinir sistemiyle alakalı meydana gelen sorunlardan dolayı oluşabilir.
Kalıtsal nedenler: Kişinin ailesinde bu rahatsızlığın görülmesi, kendisinde de görülme riskini artırır.
Psiko-sosyal nedenler: Kişi kendisinde psikolojik travma yaşatacak olaylara maruz kalmışsa -özellikle küçük yaşta bir yakınını kaybetme, saldırıya uğrama, terör, patlama vb gibi olaylar- bunlar da kişide agorafobiyi tetikleyebilir.
Agorafobinin tedavisi
Agorafobili panik bozukluk hastalığının tedavi edilme şansı yüksektir. Ancak kendi kendine geçme olasılığı düşüktür. Bu nedenle uzman bir doktora başvurmak gerekir.
Uzman doktorlar, agorafobi için çoğunlukla bilişsel davranış terapisi ya da ilaçlarla desteklenmiş bilişsel davranış terapisi uygularlar. Terapi sırasında rahatsızlığı yaşayan kişinin düşünce biçimi üzerinde durulur ve korkularıyla yüzleşmesi sağlanır.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!