Akciğer Nedir? Yapısı Nasıldır? Görevleri Ve Özellikleri Nelerdir?
İnsan yaşamında büyük rol oynayan akciğerler, hayati fonksiyonları sağlayan en önemli organdır. İnsanlar ve hayvanlar oksijen olmadan yaşayamazlar. Nefes almak zorundadırlar. Bu da akciğerler ile sağlanmaktadır.
Akciğer ne işe yarar ve önemi nedir konularında tüm merak ettiklerinizi makalemizde bulabilirsiniz.
Akciğer Nedir?
Akciğer, insanlar ve de omurgalı canlıların temel solunum organıdır. Havada ki oksijeni alarak vücutta meydana gelen karbondioksiti dışarı atar. Bu yüzden canlıların yaşayabilmesi için akciğere ihtiyaç vardır. İnsanlarda iki adet akciğer bulunmaktadır.
Akciğer nerede bulunur? Göğüs boşluğunun sağ ve sol yanında bulunur.
Akciğer, havada bulunan oksijeni vücuda alır ve vücuttaki karbondioksiti dışarıya atar. Akciğerin vücuttaki temel fonksiyonu bu şekildedir. İnsanların vücudunda iki adet akciğer bulunmaktadır. Bu akciğerler, göğüs boşluğunun sağında ve solunda yer almaktadır.
Akciğer Görevi
Akciğer ne işe yarar? Yukarıda da bahsettiğimiz gibi akciğerin vücutta ki görevi yaşam kaynağı olan oksijeni almak ve karbondioksiti vücuttan atmaktır. Nefes aldığımızda havada ki oksijen akciğerlere dolar ve akciğer duvarından kana geçer. Vücutta ki karbondioksitte kan yoluyla akciğere gelerek keseciklere dolar ve buradan dışarı atılır.
Akciğer Yapısı
Vücudumuzda Akciğer nerede ve akciğer ne işe yarar sorularına yanıt verdikten sonra akciğerin yapısından bahsedelim. Göğüs boşluğunun her iki yanında bulunan akciğerlerin dışı kısmı bir ince ve kaygan bir zarla çevriliridir. Bu zara plevra denir. Bu zar sayesinde göğüs boşluğundaki organlar rahat hareket ederler. Akciğerler süngerimsi bir yapıdadır. Hava alınca şişer, hava verince büzüşür. Sol akciğer kalbin yanındadır ve iki bölümden oluşur. Sağ akciğer ise üç bölümden oluşur ve sol akciğerden biraz daha büyüktür.
Akciğerler broşlar, nefes borusu ve diyaframdan oluşmaktadır. Broşların içinde broşcuklar bulunur ve bunların içinde alveol denilen hava keseleri vardır. Alveoller kılcal kan damarları ile çevrilidir. Nefes alınca havadaki oksijen kılcal kan damarlarından alveole gelir ve kalbe gider. Vücutta bulunan karbondoksitte alveollerde birikir ve nefes verilirken dışarı atılır.
Akciğerin Özellikleri
Vücutta solunum görevini yerine getiren akciğerler göğüs boşluğunun sağ ve solunda yer almaktadır. Akciğer zarı ile çevrili çok esnek bir yapıdadır. Koni şeklindedir. Tabanından yukarıya doğru daralmaktadır. Bebeklerde pembe olan akciğer rengi büyüdükçe solunan havayla birlikte sürekli olarak içlerine yabancı maddelerin girmesi ile koyulaşmakta ve siyaha yakın bir renge dönüşmektedir.
Akciğer kendini yeniler mi? İnsan vücudunda ki tüm organların hücreleri kendini yeniler. Akciğerlerde sağlıklı kişilerde kendisini bir yılda yenilemektedir. Bunun için sigara içilmemesi, hava kirliliğine maruz kalmamak ve spor yapmak gerekmektedir. Bunların aksine durumlarda kendini yenilemesi daha yavaş ve yetersiz olmaktadır.
Akciğer temizliği sağlıklı bir yaşam sürmek için önemlidir. Bunun içinde temiz hava solumak gerekir. Sigara içmemek, kimyasal gazlara maruz kalmamak, nefes borusuna yabancı madde kaçmasını önlemek akciğer temizliğini beraberinde getirmektedir. Spor yapmanın akciğer temizliğine katkısı ise derin nefes alıp vererek akciğerde biriken kiri dışarı atma açısından önemlidir. Bu sayede kana daha fazla oksijen geçecek ve organlar kandaki bu oksijen ile beslenecektir.
Akciğer temizliği için balgam söktürücü ilaçlar, doğal bitkisel ürünler de kullanılmaktadır. Özellikle zatürre gibi rahatsızlık geçirenler, koah hastaları ve akciğer kanseri olanların akciğer temizliğine önem vermeleri gerekir. Çünkü zamanla ciddi problemler yaşamaları ve hayati tehlike yaşamaları söz konusu olabilir. Sağlıksız bir akciğer solunum yetersizliği demektir ki bu da yaşam kaynağının yeterince alınmaması anlamına gelir.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!