
Amazon Nehri eskiden tersine akıyormuş!
Dünyanın en uzun nehirleri arasında yer alan Amazon Nehri hakkında neler biliyorsunuz?
Amazon Nehri, Güney Amerika’da yer alır. Afrika’da bulunan Nil Nehri ile birlikte, dünyanın en uzun nehirlerinden bir tanesidir. Peru’da bulunan And Dağları’nın zirvesinden başlar ve Atlas Okyanusu’na dökülür.
Amazon Nehri, 6.400 km uzunluğundadır. Taşıdığı su miktarı ise Mississippi, Nil ve Yangtze nehirlerinin taşıdıkları suların toplamından fazladır.
Amazon’un ağzı 1500’lü yıllarda Vicente Pinzon tarafından keşfedilmiş, nehrin kaynaklarıysa ancak 1941’de Bertrand Flornoy’un yönettigi ekip tarafından bulunmuştur.
Amazon Nehri önceden tersine mi akıyordu?
Amerikalı jeolog Russel Mapes’in araştırmasına göre, Amazon Nehri, şimdi Büyük Okyanustan Atlas Okyanusuna, yani batıdan doğuya doğru akarken, bundan 145 ile 65 milyon yıl önce tersine akıyordu.
Güney Amerika’nın merkez bölümündeki tortul kayalarda eski mineral tanecikleri bulunduğunu, bunun da Amazon’un taşıdığı sularla kıtanın doğusundan gelmiş olması gerektiğini belirten Mapes, Güney Amerika’daki kayaların yaşının doğu ile batı arasında değişiklik gösterdiğini söyledi.
Mapes, teknotik hareketlerle And Dağlarının Güney Amerika’nın batısında yükselmesi ve doğudaki dağların erozyona uğramasıyla, nehrin de yönünü değiştirmek zorunda kaldığını belirtti.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!