
Anahtarı kim buldu?
Cebinde ya da çantasında anahtar taşımayan yoktur herhalde. Hayatımızın küçük ama önemli eşyası anahtarı kim buldu?
Her anahtarın açtığı bir kilit vardır bu nedenle anahtar ve kilidi birbirinden ayrı düşünmek mümkün değildir. Güvenliğin başlangıç parçası olan anahtar; kapı, çekmece, sandık, dolap, çanta gibi kapalı kalması gerekli yerlerin kilitlerini açmak için kullanılan maden veya ağaçtan yapılmış alettir. Somun sıkmak ve gevşetmek için kullanılan alete de denir. Çok eski zamanlarda ağaçtan olanları olduğu gibi, madenden yapılanları da vardı. Takıldıkları yerin kıymetine göre değişik şekilde ve kıymette yapılır; hatta bazıları altın ve gümüş işlemeli yapılırdı.
Şekli kullanıldıkları yere göre değişir. Dişleri, kilit içindeki yerlerini hareket ettirmek suretiyle kilidi açar ve kapar. Somun anahtarının hepsi madenden yapılır. Şekilleri ise çok değişiktir. Sabit olanları olduğu gibi ağızları genişleyip daralan tipleri de vardır. Teknik ilerledikçe kilit cins ve şekilleri değiştikçe, anahtar cins ve şekilleri de artmaktadır.
Anahtarı kim buldu?
Anahtarın geçmişi bundan 4000 yıl öncesine dayanıyor. Daha eskileri de olabilir fakat bilinen en eski anahtar Mısır’da Ninova yakınlarındaki Khorsabad saray kalıntıları arasında arkeologlar tarafından bulundu. Anahtar ve kilit ile ilgili güvenliği artırmaya yönelik ilk çalışma 1778 yılında Robert Barron tarafından İngiltere’de yapıldı. 1857 yılında ise James Sargent dünyanın ilk şifreli ve şifresi değiştirilebilir anahtar ve kilidini yapmayı başardı…
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!