
Angut kuşu ve özellikleri
Ördeği anımsatan ve evcilleştirilebilen bir kuş olan angutun özellikleri nelerdir?
Angut kuşuna, angıt da denilmektedir. Angut, evcilleştirilebilen güzel bir ördek türüdür. Perde ayaklılar grubunda yer alır.
Tüyleri kiremit rengine yakın kahverengidir. Beyaz başlı, siyah kuyrukludur. Erkek angut kuşlarının boynunda ince ve siyah bir halka bulunur. Dişilerinde ise göz çevresi ve boyun kısmı beyazdır.
Göçebe olan angutlar, 58-70 santimetre uzunluğa ulaşırlar. Kanat genişlikleri ise 110-125 santimetre kadardır.
Angut kuşları, tek eşlidir. Angut kuşları ile ilgili genel görüş, sadakatları nedeniyle eşleri öldükten sonra da yeni bir eş bulmadıkları yönündedir.
Dünyanın farklı yerlerinde görülmekle birlikte daha çok Avrupa’nın güneydoğusu ile Çin’de yoğunlaşırlar. Angut kuşları, kış mevsiminde Güney Asya’ya göç eder.
Daha çok sazlıklarda yaşayan bu kuşlar, kafeslerde beslenebilme imkanı sayesinde evcilleştirilebilirler.
Angut kuşu, özellikle tavşan gibi hayvanların yaptığı oyuklara yumurtalarını bırakır. 23 gün kuluçka süresine sahip olan angut kuşu, 8 ile 16 arasında yumurta çıkarır.
Ömürleri 8-10 yıl arasındadır.
Angutlar, küçük göl ve derelerin çevrelerinde, kayalık yerlerde ama her zaman su kenarlarında yaşar ve yuva yaparlar.
Evcil angut kuşları, arpa, buğday, mısır gibi tahıllarla beslenir. Az miktarda yeşillik de yiyebilirler. Çok fazla yeşillik tüketmeleri sindirim sistemlerini zorlar. Doğal ortamlarında da bu kuşlar, tohum ve benzeri besinlerle karınlarını doyururlar. Solucan gibi canlıları da yerler.
Angut kuşunun ismi nereden gelir?
Angut uçabilen bir kuş türüdür. Uçmalarına ilişkin en ilginç özelliklerden bir tanesi de rüzgarı arkalarına almalarıdır. Rüzgarı arkalarına aldığı için dengesi bozulan ve inişlerde zorlanan bu kuş, çoğunlukla inişte dengesini kaybederek takla atar. Bu nedenle “angut” ismini almıştır.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!