
Antalya’da 2 mevsim bir arada
Antalya’nın sahil kesiminde yaz mevsimine geçilirken; yaylaların bulunduğu bölgelere, ancak kar tünelleri aşılarak varılabiliyor.
Antalya’da sıcak havaların etkisinden uzaklaşmak isteyenler kendilerini serin yaylalara atıyor. Antalya merkezine 160 km uzaklıkta bulunan ve Akseki ile Alanya arasında kalan Gündoğmuş İlçesi, Batı Torosların Geyik Dağı eteklerinde uzanıyor.
Antalya sahil kesiminde güneş yüzünü gösterirken; sedir ve ardıç ağaçlarıyla birlikte yaban lalelerini ve pek çok bitki türünü barındıran Gündoğmuş Yaylaları’nda halen karlar bulunuyor. Bölgede en çok dikkat çeken yaylalardan biri olan Eğrigöl’e ulaşım ise yüksekliği 4 metreyi bulan kar tünelleri arasından geçilerek yapılıyor. Kış aylarında ulaşımı sağlamak için kepçelerle açılan tüneller, bahar aylarına rağmen varlığını korumaya devam ediyor.
Eğrigöl’de kar haziran ayına kadar erimiyor
Gündoğmuş ilçesine 35 kilometre uzaklıkta bulunmakla birlikte 2 bin 95 metre yükseklikte Eğrigöl Yaylası’na ulaşım asfalt bir yol üzerinden sağlanıyor. Doğal halini koruyan yaylada hiçbir konaklama tesisi de yer almıyor.
Eğrigöl Yaylası efsanesi:
İsmini bölgedeki gölden alan yayla ile ilgili bir efsane yıllardır anlatılmaya devam ediyor. Gelin bu güzel efsaneyi biz de öğrenelim:
“Köyün en güzel kızı, sevdalı olduğu kişi yerine ailesi tarafından zorla başka biriyle evlendirir. Düğün zamanı geldiğinde, gelin kervanı yolda giderken, şu anda Eğrigöl’ün bulunduğu yerde mola vermek üzere durur. Sevmediği bir kişi ile evlenmek zorunda kalan gelin çok mutsuz olduğu için ağlamaya başlar ve şöyle der: “Burası göl olsa düşsem de ölsem!” Gelinin bu yakarışı ve ağlayışı üzerine akıttığı gözyaşları göl olur ve kervan sulara gömülür.”
Bilgilerimizi tazeleyelim
Efsane: Bir tabiat olayını, bir varlığın meydana gelişini, tabiat elemanlarından birinde olan bir değişikliği, olağanüstü hakikat ve akıldışı açıklamalarla anlatan hikâyeye efsane deniliyor.
Yayla: Yüksek yerlerdeki derin akarsu vadileriyle yarılmış yüksekte kalan düz arazi şekline yayla yani plato deniliyor. Yaylaların yükseklikleri beş yüz metreden birkaç bin metreye kadar çıkabilir. Örneğin Türkiye’deki Erzurum-Kars Yaylası’nın yüksekliği 2000 m civarında olmasına rağmen Orta Asya’da bulunan Pamir Yaylası’nın yüksekliği 4000 m civarındadır.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!