Arılar Birini Soktuktan Sonra Neden Ölürler?
Tabiattaki türlü çeşit canlıdan sadece birisidir arılar. En değerli ve faydalı besinlerden birisi olan balı üreten, bitkiler arasında aşılamayı gerçekleştirerek bizi besleyen sebze, meyve, bitki ve otların sürekliliğini sağlayan son derece iyiliksever canlılardır onlar. Ama bir de sokma özellikleri olmasa. Arı sokması çoğu kişide fobiye kadar giden bir korku sebebidir. Ciltte kızarıklık, şişkinlik ve yoğun bir kaşıntı hissi oluşturan arı sokması, alerjik bünyeli kişilerde hayati risk bile oluşturabilmektedir. Bu yüzdendir ki arı iğnesi insanlık için çok önemli faydaların yanı sıra ciddi tehlikeler de barındırır.
Peki acaba arılar neden sokar hiç düşündünüz mü? Aslında bu arılar için oldukça hazin bir işleyiş; zira bir arı soktuktan sonra son saniyelerini yaşar ve ardından ölür. Yeryüzünde 30 bine yakın değişik türde arı vardır. Bu arılar çiçeklerin civarında dolanıp dururlar. Bal arıları da, eşek arıları da zar kanatlılar sınıfındandır. Arı türlerinin çoğu yalnız yaşarlar ve dişi arılar yumurtalarını kendi yuvalarına bırakırlar. Bal arıları da yaban arıları da kalabalık gruplar halinde yaşar.
Bir arı kovanında 50 bin civarında arı yaşayabiliyor. Arılar kendilerini ve ailelerini iğneleri ile savunur. İğnesi bir arının en önemli silahıdır. Sadece dişi arıların iğnesi vardır. Yumurta bırakmayan işçi arıların zehir keselerine bağlı bir yumurta kanalları vardır ki bu kanal iğneye dönüşmüştür. İğnenin ucu ise kanca misali çengellidir. Dişi arı iğnesini çıkardığında deriye saplar. İğne ete saplandığı vakit zehir kesesinin civarındaki kaslar zehri bırakır. Bu zehir bırakma işlemi yaklaşık bir dakika sürer. Sanıldığı gibi bir arı yaşamı boyunca sayısız kez iğnesini kullanmaz. Bir dişi arı iğnesini çok mecbur kalırsa kullanır ve geri çekilirken iğnesini de bırakır. Bu da onun bir uzvunu kaybetmesi demektir. Arı bu olaydan kısa bir süre sonra ölür.
Her arının soktuğunu zannetmek de bir yanılgıdır. Zira bazı arı türleri sadece ısırır. Her arının iğnesi yoktur. İğnesiz arı türleri iğneli yani sokan arılara göre de daha az bal üretir. Ama bir kereden fazla sokabilen arılar da yok değildir. Onlar zar kanatlılar türündendir. Eşek arıları zehirlerini bıraktıktan sonra iğnelerini kaygan bir şekilde çekebilir. Polen taşıyıcı bu arılar bal arılarına göre daha kolay sokarlar.
Yaban arılarında da ucu çengelli olmayan iğneler vardır. Kraliçe arıların iğneleri düzdür ve rakip kraliçe arıları sokup öldürerek kendi hakimiyetlerini devam ettirirler.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!