
Arkadaşım engelli!
Tüm çocuklar ne yazık ki sağlıklı doğmuyor. Çevrenizde görmeyen, duyamayan, yürürken zorluk çeken, elini iyi kullanamayan engelli arkadaşınız olabilir. Onlara doğru davranıyor musunuz?
Sınıfınızda hiç engelli arkadaşınız var mı? Peki siz ona nasıl davranıyorsunuz? O sizin davranışlarınızdan nasıl etkileniyor biliyor musunuz? Bunu hiç düşündünüz mü? İster evde ister okulda çocukların engelleri her ne olursa bu engel onların sadece bazı şeyleri yapmasını engelliyor. Bu çocuklar da sevgi ile verilecek iletişime her zaman açık!
Okul yaşamında engelli çocuklarla iletişim her zaman yeterince doğru kurulamıyor. Engelli çocuklar bazen engellerine bağlı özel eğitime tabi tutuluyor, bazen de normal sınıflarda kaynaştırma öğrencisi olarak yer alabiliyor. Bu yüzden sınıfınızda engelli öğrenciler varsa onlarla iletişim kurmak için elinizdeki sinirli değnek sabır ve hoşgörü olmalı. Göremiyor, duyamıyor, rahat yürüyemiyor olmaları onların duyguları olmadığı ya da başka şeylerden eksik bırakılmaları gerektiği anlamına gelmiyor. Onları da oyunlarınıza alın, onlarla konuşurken sabır gösterin, onlara ihtiyaçları varsa yardım teklif edin ama ısrarcı olmayın.
Engelli çocukları ve velileri!
Engelli çocukların anne-babaları bazen çocuklarının bir sorunu olduğunu öğrendiklerinde önce bunu kabullenemiyorlar. Bu bazen çocukların tedavisinde geç kalınmaya bile neden oluyor. Bu zamanlarda aileler çocuklarına kızabiliyor, durumu inkar edebiliyor ya da uyum sağlamakla birlikte birbirinden farklı duygular yaşayabiliyorlar. Endişeleniyorlar. En büyük endişeleri de “Benim başıma bir şey gelirse, çocuğum nasıl yaşayacak?” oluyor.
Engelli arkadaşlarımızı aramıza almak, onları topluma kazandırmak çok önemli. Onlar için iyi sınıf arkadaşı olursanız, arkadaşlığınız sayesinde engelli çocuklar daha hızlı ilerleyebilir, hatta öyle başarılı oluyorlar ki engelli olduklarını artık kimse hatırlamaz bile…
Engelli çocuklarla iletişim, çocukların engelinin türüne göre değişebilir. İşitme engelli bir çocuk işin görsel iletişim daha önemli iken, mental engelli çocuk için bazen sözel iletişim daha doğru olabilir. Hangi iletişim biçimini kullanırsanız kullanın sevgi ve şevkat bu çocuklar için her şeyden önemli. Çünkü sevgiyi herkes anlıyor.
Tüm bunların yanında çocuklarla iletişim kurarken, olumlu cümleler kurun. Engelleri değil olasılıkları ve güçlü yanları konuşun. Anlatmak istediğinizi kısa ve öz söyleyin. Çocukların kendilerini ifade etmeleri için onlara fırsat tanıyın. Göz teması kurun ve göreceksiniz ki bu özel çocuklarla iletişiminiz günden güne daha kolay olacak.
En büyük hatamız biz dinlemiyoruz, dinlemediğimiz için anlamıyoruz, anlamadığımız için de varsayıyoruz. Bu da iletişim kurmuyoruz ve o insandan vazgeçmişiz demek.
Engelli arkadaşınız için ne yapabilirsiniz?
* Onu derslerinize, konuşmalarınıza, oyunlarınıza ortak edin.
* Sizden zor öğreniyorsa ona yardım edin, ona yardım etmek sizin de daha iyi öğrenmenizi sağlar. Onun daha iyi olduğu konularda size bunu öğretmesini isteyin.
* Engelinin ne olduğunu göz önünde bulundurarak yaratıcı oyunlar deneyin. Çok eğlenebilirsiniz.
* Onunla engelini ima eden ya da doğrudan engeliyle ilgili konuşmalar yapmayın. Ona kızdığınızda bunu yüzüne vurmayın.
* Çevrenizde ona kötü davrananları uyarın, çevrenizi ve ailenizi bilinçlendirin.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!