
Arpacık nedir?
Arpacık nedir, nasıl oluşur ve tedavi yöntemleri nelerdir?
Arpacık göz kapağında görülen, genellikle kirpik diplerindeki bir enfeksiyonun yol açtığı, sivilce benzeri şişliktir.
Bu şişlik aslında irin dolu bir apsedir ve çoğu kişide stafilokok adlı bakterinin yol açtığı göz enfeksiyonundan kaynaklanır.
Gözde ağrı, acı, batma, sulanma, kaşıntı, kızarıklık benzeri belirtileri vardır. Göz ışığa karşı hassaslaşabilir.
Arpacık çoğunlukla göz kapağında, dışarıdan görülecek şekilde yer alır ama bazı kişilerde göz kapağının derinlerinde oluşması da mümkündür.
Vücudumuzda hücreler kadar bakteriler de bulunur. Kişinin direnç sistemi düşükse bu bakteriler harekete geçer. Örneğin; vücut direncimiz düşükse ve aşırı uykusuz kalıyorsak bu bakteriler göze vurarak arpacık çıkmasına neden olabilir.
Temiz olmayan ortamlarda arpacık çıkma olasılığı daha yüksektir. Fakat arpacığın asıl nedeni vücut direncimizin düşük olmasıdır.
Arpacık genetik değildir ama aile içinde grip ve herhangi bir bağışıklık sistemini düşürücü hastalık olduğunda da bu arpacığa neden olabilir. Sonuçta aile içinde aynı ortamda yaşanır ve aynı yemekler yenir.
Arpacık oluşumu nasıl önlenir?
Her insanın hayatında bir iki kez ortaya çıkan bir arpacık deneyimi olabilir.
Kendi durumunuzda eğer arpacığın sık tekrarlamaya başladığını düşünüyorsanız büyük olasılıkla göz temizliği konusuna daha büyük önem vermeniz gerekiyordur.
Sabah yüzünüzü yıkarken ya da duşta, yumuşak ve temiz bir beze bebe şampuanı dökerek veya temizleme mendilleri yardımıyla kirpik diplerinizi ayrıca silebilirsiniz. Gözlerinize kesinlikle kirli havlularla veya kirli ellerle temas etmemelisiniz.
Arpacığa yol açan bir göz hastalığınız, alerjiniz veya cilt hastalığınız olup olmadığını öğrenmek için bir cilt doktoruna görünebilir ve ayrıca ayrıntılı bir göz muayenesi yaptırabilirsiniz.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!