Aşık Veysel Şatıroğlu: Hayatı, Eserleri Ve Edebi Kişiliği
Aşık Veysel Şatıroğlu halk şairi, ozan ve türkücüdür. Yazımızın devamında aşık veysel kara toprak gibi en önemli eserlerini, hayatından önemli anları ve merak edilen tüm soruları bulabileceksiniz.
Aşık Veysel Hayatı
Aşık Veysel 1894 yılında doğmuş ve 1973 yılında da aramızdan ayrılmıştır. Babasının adı Ahmed, annesinin adı ise Gülizar’dır. 7 yaşında çiçek hastalığına yakalanarak bir gözünü kaybetmiştir. Bir gözünü kaybettikten sonra da ikinci gözüne perde inmesi ile tamamen kör oldu. Aşık Veysel’in çok az görebildiğini biliyoruz. Az da olsa gören gözü de babasının değneğinin ucunun gözüne batması sonucu kör olmuştur.
Aşık Veysel’in babası saz ustasıydı. Zaman zaman bölgenin önde gelen kişilerini evine toplar ve saz çalardı. Daha sonra oğlu Aşık Veysel için de sal almış ve onun sazı öğrenmesine sağlamıştır.
Özellikle saz derslerine yollaması onun gelişiminde çok önemli olmuştur. Aşık Veysel 25 yaşında evlenmiştir. 1919 yılında evlenen Veysel, 2 yıl sonrasında hem annesini, hem de babasını kaybetmiştir. Aynı dönemde eşinin de terk etmesi sonucu bir başka kadınla evlenerek 7 çocuk sahibi oldu.
Aşık Veysel Şiirleri
Aşık Veysel saz şairliğine meraklı bir kişiydi. Özellikle 1933 yılına kadar usta malı şiirleri söylerdi. Daha sonrasında ise kendi şiirlerine yazmaya ve söylemeye başlamıştır. Özellikle aşık veysel uzun ince bir yoldayım günümüzde de halen söylenen bir eserdir. 33’lü yıllardan sonra tüm Türkiye’yi gezmiş ve Cumhuriyet’in onuncu yıl dönümünde Ankara’ya gelmiştir.
Yapılan Cumhuriyet kutlamalarına katıldı ve sazıyla şiirlerini söyledi. Ayrıca, Aşık Veysel’in köy enstütilerinde müzik öğretmenliği de yaptığı bilinmektedir. En önemli Aşık Veysel şiirleri olarak Dostlar beni hatırlasın, sazımdan sesler ve deyişler adlı eserleri belirtebiliriz.
Aşık Veysel Türküleri
Aşık Veysel türküleri özellikle Alevi kültüründe çok önemli yere sahiptir. Taraflı tarafsız herkes tarafından sevilen bu türkülerin çoğu günümüze kadar ulaşmıştır.
Özellikle uzun ince bir yoldayım, gidiyorum gündüz gece diye devam eden türküsü ülkemizde yaşayan herkes tarafından bilinmektedir. 1944 yılında şiirleri ve deyişleri, 1950 yılında sazımdan dersler, 1970 yılında dostlar beni hatırlasın, 1984 yılında da bütün şiirleri adlı eserleri yayımlanmıştır.
Aşık Veysel Özellikleri
- Aşık Veysel’in en önemli özelliği şiire olan ilgisidir.
- Halk şiirinin son büyük ustası olarak bilinen Veysel, insan, yurt ve toprak teması üzerinde durmuştur. Bu temalar üzerine çok sayıda şiir, deyiş ve eser bırakmıştır.
- 7 yaşında çiçek hastalığı sonucu bir gözünü kaybetmesi, daha sonra diğer gözüne perde inmesi ve çok az gören gözünü de babasının değneği ile kaybetmesi ünlü ozanımızın en önemli özelliklerinden biridir.
- Tüm ülkeyi dolaşarak şiirler yazması, 25 yaşında ilk evliliğini yapmış olması, 27 yaşında anne ve babasını kaybettikten sonra eşinin de kendisini terk etmiş olması ozanımızın talihsizlikleridir.
Aşık Veysel Hayat Hikayesi
Aşık Veysel hayat hikayesini bu şekilde anlatmış olduk. Şiir, türkü ve deyişlerinin dışında aşık veysel sözleri olarak da çok sayıda söz günümüze kadar ulaşmıştır. Zor geçen hayatının hikayesi içerisinde çok daha önemli yaşanmışlıklar bulunmaktadır. Vatan, yurt ve toprak gibi konulara çok fazla önem vermesinden dolayı şiirleri, türküleri ve sözleri bu temalardan etkilenmiştir. Halk ozanı olan Aşık Veysel’in günümüze kadar gelen bu eserlerini herkesin okumasını ve dersler almasını tavsiye ediyoruz.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!