Asit Yağmurları Oluşumu, Zararları ve Nasıl Önlenebilir?
Asit yağmurları asidik kimyasalların yağmur, kar, sis, çiy ya da kuru parçacıklar olarak yeryüz üne dağılmasıdır. İnsanların tükettiği odun, kömür, doğal gaz ve petrol gibi fosil yakıtların yanması sonucunda azot ve kükürt gibi gazlar açığa çıkmaktadır. Bu gazların bulutlardaki su buharı ile tepkimesi sonucunda ortaya çıkan sülfürik ve nitrik asitler ise yağmur, kar, çiğ ve sis gibi doğa olayları aracılığı ile yeryüzüne ulaşırlar. Asit yağmurları kimya biliminde önemli bir yere sahiptir. Normalde yağmurların pH değeri 5.6 olmaktadır. Bunun altında bir değer çıkması halinde asit yağmuru söz konusudur.
Asit Yağmurları Nasıl Oluşur?
Asit Yağmurları oluşumu çeşitli doğal olaylar ya da insanların etkisi ile açığa çıkan gazların sülfürik ve nitrik asit olarak yeryüzüne yayılması olarak açıklayabiliriz. Yani burada zararlı gazların su buharı ile birleşmesi söz konusudur. Böyle bir durumda yağmurun pH değeri de 5.6’nın altında çıkmaktadır. Bu durum her ne kadar asit yağmurları olarak adlandırılsa da kar, sis, çiğ ya da kuru parçacıklar olarak da yeryüzüne dağılabilirler.
Asit Yağmurları Neden Oluşur?
- Yanardağ patlamaları sonucunda havaya karışan bu gazlar yağmur olarak tekrar yeryüzüne dönebilir.
- Kara, bataklık ve okyanuslarda yaşayan bazı canlılar da bu gazların doğada yayılmasına ve insanlara kadar ulaşmasına neden olmaktadır.
- Motorlu araç kullanımı.
- Fabrikalar ve elektrik üretiminin yanı sıra kullanılan yakacaklar.
- Güzel kokmak için kullanılan deodorant ve parfümler de asit yağmurları nedenleri arasında yer almaktadır.
Asit Yağmurları Zararları Nelerdir?
Asit yağmurları sadece insanlar için değil hayvanlar ve bitkiler için de son derece tehlikelidir. Bu yağmurlar doğaya ve tüm canlılara büyük zarar vermektedir. Hayvanlar, ormanlar ve tarım alanları ciddi anlamda zarar görmektedir.
- İçme suyu kaynaklarına ulaşarak bu suyu içilemez hale getirebilir.
- Asit yağmuru olan yerlerdeki akarsu ve göllerdeki suyun pH dengesinin bozulması sonucunda bazı bitki türleri, balıklar ve diğer su canlıları zarar görebilirler.
- Ağaçların yaprakları, çiçekler ve otlar da asit yağmurlarından etkilenerek kuruyup, yok olurlar.
- Yapı ve taşıtların dış yüzeylerinin zarar görmesine de neden olur.
- Tarihi eserlerin aşınarak zarar görmesinde de oldukça etkilidir.
- İnsanlarda solunum yolu hastalıklarına , çeşitli iltihaplanmalara ve bağışıklık sisteminde tahribata neden olmaktadır.
- Ağaçların ve bitkilerin büyüme hızını düşürür ve şekillerinde bozukluklara neden olur.
- Asit yağmuruna mağdur kalmış göllerden su içmek ve yüzmek insan sağlığı açısından oldukça zararlıdır.
- Yine asit yağmuruna mağdur kalmış göl, deniz ve akarsularda yaşayan canlılara oldukça zararı vardır. Bu canlıları tüketen insanlarda da sağlık bozulmalarına neden olur.
- Asit yağmuru kansere yakalanma riskini arttırmaktadır. Özellikle asit yağmurları olduğu zamanlarda yürüyüşe çıkılmamalıdır.
Asit Yağmuru Sonuçları Nelerdir?
- Asit yağmurları ve etkileri incelendiği zaman bu konuya gereken önem verilmediği taktirde gelecek nesillerin yaşamını tehlikeye atmış oluruz.
- Asit yağmurları yüzünden tarihi ve doğal güzellikleri yitirebiliriz.
- Birçok bitki ve hayvan türünün yok olmasına da neden olabiliriz.
Kendi yaşam kalitemizi arttırmak, bitki ve hayvan neslini korumak ve gelecek kuşaklara sağlıklı yaşam alanları bırakmak adına hepimiz bu konuda üzerimize düşen görevleri yerine getirmeliyiz.
Asit Yağmurları Nasıl Önlenir?
Asit yağmurları doğanın dengesini bozarak insan, hayvan ve bitkilerin gelecekteki yaşamını tehlikeye attığı için bu konuda tedbir almak son derece önemlidir.
- Asit yağmurlarını önlemek için enerji üretiminde termik santrallerin yerine güneş enerjisi, rüzgar enerjisi ve jeotermal enerji gibi yenilenebilen enerji kaynaklarının kullanımına ağırlık verilmelidir.
- Doğayı korumak adına yeşil alanlar yaygınlaştırılmalı ve orman yangınlarını önleyecek tedbirler alınmalıdır.
- Şehir içi ulaşımda özel araç yerine toplu taşıma araçlarını kullanarak ve araçların bakımını zamanında yaptırarak da asit yağmurlarını önleyecek tedbirler alabiliriz.
- Kaçak kömür kullanımı da asit yağmuruna neden olabileceğinden bunları kullanmamaya özen göstermeliyiz.
- Fabrikaların bacalarına filtre takılmalıdır.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!