
Ata neden soldan binilir?
At üzerinde yapılan küçük bir gezinti ne kadar da keyiflidir. Keyifli olduğu kadar faydalı olan bu sporun, tüm sporlarda olduğu gibi kendine göre kuralları vardır.
Ata soldan binilir, soldan inilir…
Asırlar önce ordular atlı ve kılıçlı askerlerden oluşuyordu. Daha çok sağ ellerini kullanan bu askerler, kılıçlarını, kolay çekebilmeleri için, sol taraflarında taşıyorlardı. Sol dizin altına kadar inen bu uzun kılıçla ata sağdan binip “eyer”e oturmak zor oluyordu. Soldan, sol ayağı “üzengi” üzerine koyup, sağ ayağı atın üzerine atarak binince kılıç sorun yaratmıyordu. Hatta ordulardaki disiplin nedeni ile bir örnek hareket edilmesi gerektiğinden, solaklar da ata soldan binmek zorunda kalıyorlardı. Artık biniciler kılıç taşımıyorlarsa da, ata soldan binmek günümüze kadar uzanan bir gelenek haline geldi.
Türklerin Ata sporlarından (geçmişten günümüze gelen spor dalları) biri olan binicilik kişiye birçok fayda sağlar. Kan dolaşımı ve solunum sisteminin düzenli çalışmasını sağlar, kişinin duruşunu düzeltir. Çünkü binici, atın üzerinde olduğu süre içinde dik ve doğru bir şekilde oturmalıdır. Bunlara ek olarak binicilik, denge ve koordinasyonunuzu geliştirir.
Biniciliğin fiziksel faydalarının dışında zihinsel faydaları da vardır. Binicilik yapan herkes bilir, atın üzerinde olmak ve özgürce koşmak insana tarif edilemez bir mutluluk verir. Binicilik eğitimi alan küçük çocuklar bile (3 yaşından itibaren binicilik eğitimi alınabilmektedir) derslerinin olduğu günü heyecanla beklerler.
Düzenli şekilde binicilik sporu yapan bir kişinin çevresine karşı farkındalığı da gelişir, uyanık olur ve acil durumlarla çok daha iyi bir şekilde baş eder.
At binebileceğimiz alanlar genelde şehrin dışında, doğa ile iç içedir. Temiz hava alabilmek, doğayı olanca hissedebilmek kişinin, modern yaşamda sık sık etkisi altında olduğu stresini alır ve bu kişiyi daha pozitif ve neşeli yapar.
Düzenli olarak at binen bir binicinin atı ile arasında bir bağ oluşur ve bu bağ diğer tüm hayvanlara karşı da sevgi ve sorumluluk hissetmesini sağlar.
At, büyük bir hayvandır. Bu kadar büyük bir hayvanın üzerinde kontrol yeteneğinizin olması, özgüveninizi büyük ölçüde güçlendirir ve günlük hayattaki zorluklara karşı da daha iyi mücadele etmenizi sağlar.
Bir ata doğru şekilde binmeyi öğrenmek kolay değildir ve sabırlı olmayı bilmek gerekir. Bu kadar büyük bir hayvanla baş edebilmeye çalışmak aynı zamanda riskli bir iştir. Risk alabilmek de başlı başına bir yetenektir.
Atların bir diğer faydası ise engelli kişiler üzerindedir. Pek çok zihinsel ya da fiziksel engelli kişi atlarla terapi görerek çok daha kaliteli yaşam koşullarına sahip olmaktadırlar.
Havalar iyice soğumadan bu özel sporu denemeye ne dersin?
Üzengi nedir?
Ata ve buna benzer hayvanlara binenlerin eyer üzerindeki oturuşlarını veya duruşlarını sağlamlaştırmak için kullanılan eyerin iki yanında asılı, altı düz madeni halka. Orta kulak kemiklerinden biri üzengiye benzediği için buna da üzengi kemiği ismi verilmektedir.
Eyer nedir?
Binek hayvanlarının sırtına konulan oturacak şey. Hayvanların üzerine rahatça binebilmek ve yük taşımak için kullanılır.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!