Atatürk Kimdir
Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu, Mustafa Kemal Atatürk kimdir, nasıl bir eğitim görmüş, Türk milletine bıraktığı yenilikler neler ve daha fazla sorunun cevabını sizler için derledik. Bir çoğumuzun bildiği konuları tek başlık altında bu yazımızda bulabilirsiniz.
Mustafa Kemal Atatürk kimdir kısaca anlatmak gerekirse, 1881 yılında Selanik’te Ali Rıza Efendi ve Zübeyde Hanım’ın oğlu olarak dünyaya gelmiş bir Türk’tür. Küçük yaşta babasını kaybetmesine rağmen, eğitimini bırakmayan, okuldaki başarıları ile öğretmenleri ve arkadaşlarını sevgisini kazanan Mustafa, asker olmak için gereken bütün eğitimleri almıştır. En iyi okullarda, en başarılı öğrenciler arasında yer alan Mustafa, daha öğrenci iken çıkan savaşlara katılmak istedi. Ancak okulu olduğu ve daha deneyimi olmadığı gerekçesi ile savaşlara alınmadı. Eğitimini tamamladıktan sonra ise Şam bölgesine tayin edilerek mesleğine başladı.
Asker olarak görev yapmaya başladığı ilk senelerde ayaklanmaların bastırılması için çabalar verdi. Bu sırada deneyim kazanan Mustafa Kemal, savaş stratejileri geliştirmeye başladı. Okul dönemindeki padişah karşıtı düşünceleri, askerlik döneminde de devam etti. Her zaman daha ileri görüşlü ve daha az baskıcı bir görüşü savunan Mustafa Kemal, bu görüşleri ile padişahın dikkatini çekti. İlk görev yerinde de sürgün halinde olan Mustafa Kemal, sonraki yıllarında da aynı şekilde görevlendirilmiştir.
Ülkesini her zaman düşman işgalinden kurtarmak ve topraklarını korumak için savaşan Mustafa Kemal, ordudan ayrıldıktan sonra da aynı şekilde ülkesini ve topraklarını savunmuştur. Kısa sürede kendisi ile birlikte mücadele verecek çevre de edinen Atatürk, 29 Ekim 1923 yılında Cumhuriyet’i kurmuştur. Cumhuriyetin kurulması ile ilk Cumhurbaşkanı ünvanını da alan Mustafa Kemal, daha sonraki 4 dönemde de oy birliği ile cumhurbaşkanı seçilmiştir.
Atatürk hakkında bilgiler verirken ilke ve inkılaplarından bahsetmemek de olmaz diye düşünüyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin temelini oluşturulan bu ilkeler şu şekildedir.
Atatürk İlkeleri;
- Cumhuriyetçilik
- Milliyetçilik
- Halkçılık
- Devletçilik
- Laiklik
- İnkılâpçılık
Her biri birbirinden farklı kelimeler olsa da temelde birbirine bağlı olan ilkeler, bugünkü yönetim şeklimizin de temelleridir. Atatürk ilkeleri kadar inkılapları da son derece önemlidir.
Ana ve alt başlıklar ile Atatürk inkılapları şu şekildedir.
- Siyasal alada yapılan inkılaplar; Saltanatın kaldırılması, Cumhuriyetin ilanı, Halifeliğin Kaldırılması
- Eğitim ve kültür alanında yapılan inkılaplar; Tevhid-i tesisat kanunu, Yeni Türk harflerinin kabulü, Türk tarih ve Türk dil kurumlarının kurulması, Güzel sanatlar alanındaki yenilikler
- Hukuk alanında yapılan inkılaplar; 1921 ve 1924 anayasaları, Türk medeni kanunu, Diğer kanunlar
- Toplumsal alanda yapılan inkılaplar; Kadın hakları, Şapka ve kıyafet inkılabı, Tekke ve zaviyelerin kapatılması, Soyadı kanunu, Uluslararası saat, takvim ve ölçü birimlerinin kabulu
- Ekonomik alanda yapılan inkılaplar; Türkiye iktisat kongresi, Tarımın teşvik edilmesi, Sanayi alanında gelişmeler, Dış ticaret ve para politikası
Kendisini tamamen ülkesi ve milletine adayan Mustafa Kemal Atatürk sadece bir kere 2,5 sene kadar kısa bir evlilik geçirmiştir. İş yoğunluğu ve savaşlar nedeni ile eşine ilgi gösteremeyen Mustafa Kemal, boşanmadan sonra bir kere daha evlenmemiştir. Hayatı başarılar ile dolu olan ulu önderimizin sağlık durumu 1937 yılından itibaren bozulmaya başlamıştır. 1938 senesinde siroz teşhisi konulan Mustafa Kemal Atatürk 10 Kasım 1938 tarihinde hayata gözlerini yummuştur. Yaptığı yenilikler ve başaları ile dünya çapında bir lider olan Atatürk’ün ölümü dünya basınında da geniş yer almış, atamız hakkında övgü dolu haberler ile ölümünü duyurmuşlardır.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!