Atatürk ve Cumhuriyet
Atatürk ve cumhuriyet anlayışı, Atatürk’ün cumhuriyete bakış açısı ve Atatürk‘ün cumhuriyetle ilgili sözlerikonularını bu başlık altında derledik. Kelime anlamı ile hepimizin bildiği cumhuriyete bir kerede Mustafa Kemal’in gözünden bakalım…
Gençlik yıllarından beri cumhuriyet yönetim şekline ilgi duyan Mustafa Kemal Atatürk, kendi ülkesine de en uygun yönetim şeklinin bu olduğu kanısındaydı. Okul yıllarında da, askerlik döneminde de modern ve bağımsız bir Türkiye için en iyi yönetim biçiminin cumhuriyet olduğu düşüncesi değişmeyen Atatürk, bu düşüncesini gerçekleştirmiştir.
Atatürk’ün cumhuriyeti yönetim şekli seçmesinin önemli nedenlerinden bir tanesi de kendi karakterine ve Türk milletinin karekterine en uygun yönetim şekli olmasıdır. Kendi karakterinde yer alan hürriyet ve bağımsızlık niteliklerinin Türk milletinin de genel karakterinde bulunduğunu belirten Atatürk “Hürriyet ve istiklâl benim karakterimdir. Ben milletimin ve büyük ecdadımın en kıymetli mirasından olan istiklâl aşkıyla yaratılmış bir adamım. Bu sebeple millî istiklâl bence bir hayat meselesidir.” sözü ile bu düşüncesini belirtmiştir.
Mustafa Kemal Atatürk, yeni Türkiye Cumhuriyeti’nin medeni ve çağdaş bir yapısı olmasını istemiştir. Bu isteğine en uygun yönetim biçimini de cumhuriyettir. Devletin yönetim şekline uyum sağlamak için yine çağdaşlık ve medeniyete dayalı bazı değişimler de yapılması gerekli idi. Bu konuda da bilinçli olan Mustafa Kemal Atatürk, cumhuriyet rejimi ile ters düşen her konuda yeni inkılaplar yapıp halkın yeni yönetim şekli ve modernliğe ayak uydurmasını sağlamıştır. Gençlik yıllarından beri kafasında canlandırdığı medeni Türkiye’yi 29 Ekim 19232te ilan ettiği ile cumhuriyet ile kuran Mustafa Kemal Atatürk, gelecek nesile son derece uygar bir ülke bırakmıştır.
Mustafa Kemal’in cumhuriyet ile ilgili düşüncelerini tam anlamı ile anlayabilmek için Atatürk’ün cumhuriyet ile ilgili sözleri ve konuşmalarına da bakmak gerekir. İşte Atatürk’ün cumhuriyet sözleri…
- Yeni nesil, en büyük cumhuriyetçilik dersini bugünkü öğretmenler topluluğundan ve onların yetiştirecekleri öğretmenlerden alacaktır.
- Cumhuriyet, düşüncesi hür, anlayışı hür, vicdanı hür nesiller ister.
- Milletin saltanat ve hakimiyet makamı yalnız ve ancak Türkiye Büyük Millet Meclisi’dir.
- Cumhuriyeti kuranlar onu korumaya da muktedir olmalıdır.
- Bizce: Türkiye Cumhuriyet anlamınca kadın, bütün Türk tarihinde olduğu gibi bugün de en muhterem mevkide, her şeyin üstünde yüksek ve şerefli bir mevcudiyettir. Memleket dayanışma isteyen bir birliğe muhtaçtır. Alelâde politikacılıkla milleti parçalamak, hıyanettir.
- Benim naçiz vücudum nasıl olsa bir gün toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti ebediyen yaşayacaktır.
- Cumhuriyet düşüncede, bilgide, sağlıkta güçlü ve yüksek karakterli koruyucular ister.
- Türk ulusu büyüktür. Özgürlüğü ve barışı sever. Canı pahasına da olsa, Cumhuriyeti sonsuza kadar yaşatacak güçtedir. Ve yaşatacaktır…Cumhuriyet, etnik kökeni ne olursa olsun tüm yurttaşlarını Türk Ulusu çatı kimliğinde birleştirmiştir.
- Tekil devlet yapımız, ulusal birliğimizin, huzurun ve toplumsal barışın en önemli güvencesidir. Tekil devlet yapımızın, ülke tümlüğünün, ulusal birliğimizin sonsuza kadar korunacağından kimse kuşku duymamalıdır.
- Demokrasi ilkesinin en yeni ve akılcı uygulamasını sağlayan hükümet biçimi cumhuriyettir,
- Cumhuriyet erdeme dayanan bir yönetimdir.
- Cumhuriyet düşünce, beden ve bilim bakımından güçlü koruyucular ister.
- Geleceğe güçlü biçimde ulaşabilmek, Cumhuriyetimizi korumak ve yaşatmakla olanaklıdır.
- Cumhuriyet fikir serbestliği taraftandır. Samimî ve meşru olmak şartıyla, her fikre hürmet ederiz. Her kanaat bizce muhteremdir.
- Türk milletinin karakterine ve adetlerine en uygun olan idare, Cumhuriyet idaresidir.
- Cumhuriyet rejimi demek, demokrasi sistemiyle devlet şekli demektir.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!