Atatürk’ün Askerlik Hayatı
Tarihleri ile birlikte Atatürk’ün askerlik hayatı, girdiği savaşlar, savaşlarda elde edilen başarılar ve tarihe katkısı hakkında detayları sizler için derledik. En kısa şekli ile Atatürk‘ün askerlik hayatı özet konusuna birlikte göz atalım…
Eğitim hayatı boyunca asker olmak isteyen ve bunun için çaba harcayan Mustafa Kemal, başarılı bir öğrencilikten sonra istediği şekilde bir asker olmuştur. Askerlik üzerine alınabilecek eğitimlerin başarı ile tamamlayan Mustafa Kemal, çok sayıda savaşta farklı görevlerde yer aldı. Henüz öğrenci iken savaşlara katılmak isteyen Atatürk’ün bu isteği, eğitiminden dolayı reddedilmişti. Eğitiminin ardından görevine başlayan Mustafa Kemal, kısa süre içinde askeri alanda büyük başarılara imza atmıştır.
Atatürk’ün askerlik hayatı kısaca özetlenecek olursa aşağıdaki önemli olaylar ve tarihlerini verebiliriz.
5 Şubat 1905
Mustafa Kemal ilk olarak bu tarihte Kurmay Yüzbaşı rütbesiyle merkezi Şam’da bulunan V. Orduya bağlı 30. Süvari Alayı’na atandı. Buradaki görevi sırasında Suriye’yi gezerek yönetim bozukluklarını ve yolsuzlukları yakından gördü. Çok güvendiği ve fikirlerini benimsediği iki arkadaşı ile birlikte Vatan ve Hürriyet adıyla gizli bir cemiyet kurdu. Şam’da stajı bittiğinde 20 Haziran I907tarihinde Kolağası (Kıdemli Yüzbaşı) rütbesiyle V. Ordu Kurmay başkanlığına atandı.
13 Eylül 1907
Kurmay heyeti Selanik’te, merkezi Makedonya’daki Manastır şehri olan III. Orduya atandı.Mustafa Kemal kurmay heyetinde daha başarılı olacağını bildirerek görevine Selanik’te devam etmeyi talep etti.
15 Nisan 1909
Mustafa Kemal Atatürk, bu tarihte 31 Mart (13 Nisan) olayı üzerine başlayan ayaklanmayı bastırmakla görevlendirildi. Bunun için hareket Ordusu’nun Kurmay başkanı olarak görev aldı veayaklanmayı başarıyla bastırdı.
6 Eylül 1909
Askeri hayatında bu tarihte Mustafa Kemal Selanik’te 3. Ordu Piyade Subay Talimgâhı Komutanı oldu
5 Ekim 1911
Trablusgarp’a saldıran İtalyanları bastırmak için gerekli izni alarak Mustafa Kemal Mısır üzerinden gizlice Libya’ya geçti. Derne, Tobruk ve Bingazi’de yerli halkı örgütleyerek İtalyanlara karşı büyük başarı kazanan Mustafa Kemal Trablusgarp Savaşı sırasında 27 Kasım 1911Binbaşılığa terfi etmiştir.
8 Ekim 1912
Balkan Savaşlarının başladığı bu tarihte Atatürk, Bolayır’da kurulan kolordunun hareket şubesi komutanlığına getirildi.
25 Kasım 1912
Mustafa Kemal Atatürk, Çanakkale Boğazı Mürettebeşi Harekât Şubesi Müdürlüğüne atandı.
27 Ekim 1913
Mustafa Kemal Sofya Askeri Ateşe’ sine atandı ve bir yıldan fazla bu görevde bulundu. Görevi sırasında 1 Mart 1914 tarihinde rütbesi yarbaylığa yükselmiştir.
2 Şubat 1915
Osmanlı Devleti’nin I. Dünya Savaşı’na girmesiyle Mustafa Kemal Atatürk, Genelkurmay’a başvurarak cephede görev almak istediğini bildirdi. Bu isteği üzerine Çanakkale Boğazı’nı savunmakla görevli 19. Tümen Komutanlığı’na atandı. Mustafa Kemal bu görevi sırasında Arıburnu’nda Anafartalar’da, Conkbayırı’nda yaptığı savaşlarla askeri yeteneğini kanıtlamış ve daha fazla tanınmıştır.
14 Ocak 1916
14 Ocak 1926 tarihinde Mustafa Kemal, Edirne’de bulunan 16. Kolordu Komutanlığına atanmıştır. Fakat 27 Şubat 1916 tarihindeordunun Kafkas Cephesi’ne sevk edilmek üzere Diyarbakır’a nakledilmesi üzerine Edirne’den ayrılarak Diyarbakır’a gitmiştir. Buradaki görevi sırasında Mustafa Kemal’in 19 Mart 1926 tarihinde rütbesi Generalliğe yükseltilmiştir. bu görevi sırasında Mustafa Kemal Ruslardan Muş ve Bitlis’in alınmasını sağlamıştır.
18 Mart 1917
II. Ordu Komutanlığı’na asaleten atanmış ve görevini başarı ile yerine getirmiştir.
5 Temmuz 1917
5 Temmuz 1927 tarihinde Mustafa Kemal VII. Ordu Komutanlığına atandı. Fakat Yıldırım Orduları Grup Komutanı olan Alman generali Falkenhayn ile anlaşamayarak 6 Ekim 1917’de İstanbul’a geldi.
1 Kasım 1918
Suriye’deki Yıldırım Orduları Grup Komutanlığı’na atanan Mustafa Kemal Suriye Cephesinde İngilizlerin ilerleyişinin durdurulmasında önemli rol oynadı.
13 Kasım 1918
Bu tarihte Mustafa Kemal, Yıldırım Ordularının kaldırılması üzerine İstanbul’a gelip Harbiye Nezareti’nde (Bakanlığında) göreve başladı.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!