Atatürk’ün Eserleri
Atatürk’ün eserleri, Türkiye Cumhuriyeti’ne ve gençlere bıraktığı yazılı miraslar, öğütler ve hayat tecrübeleri nelerdir derledik. Farklı alanlarda Atatürk’ün eserleri ve bu eserlerin içeriklerini merak ediyorsanız, yazımızın devamına göz atabilirsiniz.
Atatürk’ün eserleri nelerdir diye düşündüğümüzde şüphesiz ki ilk akla gelen kurduğu Türkiye Cumhuriyeti Devleti’dir. İlke ve inkılapları, getirdiği yenilikler, sayısız alandaki gelişmelerin yanı sıra bir de Mustafa Kemal’in yazılı olarak miras bıraktıkları vardır. Şimdi yazılı olarak ulu önderimizin bizlere bıraktığı Atatürk’ün bütün eserleri ve bu eserlerin içeriklerini inceleyelim…
Büyük Söylev (Nutuk): Cumhuriyeti en iyi anlatan tarihe ışık tutan Atatürk’ün en önemli eseri olan Nutuk, gençlere armağan niteliğindedir. Tarihe mal olmuş, en önemli miraslardan birisidir.
Atatürk’ten Mektuplar: Afet İnan ve Atatürk arasındaki mektuplaşmalardan oluşan bu eser Türk Tarih Kurumu çalışmaları ile ortaya çıkmıştır. 1935 ve 1938 yılları arasındaki mektuplaşmaları kapsayan bu eserde Atatürk en fazla Hatay meselesinden bahsetmektedir.
Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri: Toplam 5 cilten oluşan bu eser, Atatürk’ün yaptığı konuşmalardan oluşuyor. Atamızın Cumhuriyet Halk Partisi Platformlarında, mecliste, yurt genelinde yapmış olduğu gezilerde, gazeteciler ile bazı kişilere vermiş olduğu demeçler ve bütün konuşmaları bu eserde bulabilirsiniz.
Atatürk’ün Hatıra Defteri: Oldukça ilginç hatıralar ve olayların anlatıldığı bu eser, Atatürk’ün 1. Dünya Savaşı sırasında Bitlis, Diyarbakır, Gelibolu ve Suriye cephelerinde bulunduğu zamanlarda halk ile arasında geçen olaylardır. Askerlerimizin kahramanlıkları, birlik ve beraberlik ruhunun anlatıldığı eser, Mustafa Kemal’in küçük not defterine yazdığı anıların derlenmesi ile oluşturulmuştur.
Arıburnu Muharebeleri Raporu: Arıburnu Muharebeleri hakkında yazılardan oluşan bu eser, Harp Tarihi Dairesi’nin isteği üzerine Atatürk tarafından yazılmıştır.
Karlsbad Hatıraları: Mustafa Kemal’in askeri, siyasi ve sosyal meseleler üzerine fikirlerini aktardığı, okuduğu kitaplardan yaptığı aktarmaları kapsar.
Geometri:Atatürk’ün 1936-1937 yılları arasında Dolmabahçe Sarayı’nda kendi el yazısı ile yazmış olduğu 44 sayfalık küçük bir kitaptır. Telaffuzu zor olan matematik terimlerinin daha anlaşılır şekilde isimlendirildiği bu kitap ile birlikte yüzey, düzey, uzay, boyut, çap, yay, kesit, çember, teğet, taban, açı, açıortay, yatay, düşey, dikey, dörtgen, üçgen, eşkenar, ikizkenar, artı, eksi, yamuk, bölü, eşit, çarpı, toplam, oran, orantı, türev, alan, gerekçe, varsayım gibi terimler üretilmiştir.
Medeni Bilgiler: Afet İnan tarafından aktarılan bu kitapta vatandaşların devlet ile olan ilişkileri ele alınmıştır. Kitapta sıklıkla millet, hakimiyet, devlet, hürriyet, ferdi haklar, ferdi hürriyetler ile hak ve görevlerden sıklıkla bahsedilmektedir.
Bölüğün Muharebe Eğitimi: Mustafa Kemal’in tercüme ettiği bu eserde “Meskun yerlerde muharebe” “Savunma” ve “Taarruz” konularını kapsamaktadır.
Takımın Muharebe Eğitimi: Mustafa Kemal’in tercüme ettiği bu kitabın içeriği, değişik hava şartlarında basit bir mesele içinde muharabe yöntemlerinin uygulanması ile avcı hattı teşkili ve avcı hattının ateş muharebesi ile ilgili konuları oluşturmaktadır.
Taktik Tatbikat Gezisi: Mustafa Kemal bu eserini 1911 yılında yazmıştır ve subayların arazide yetiştirilmesini hedefleyen tatbikatların önemini vurgulanmıştır.
Taktik Meselelerin Çözümü Ve Emirlerin Yazılmasına İlişkin Öğütler: Atatürk Çanakkale Muharebelerinden elde ettiği başarıları ve tecrübelerinibu eserde ele almıştır. 7 sayfalık bu eserin 16. Kolordu Komutanı olarak bütün subaylarca okunmasını emretmiştir.
Cumali Ordugahı: Cumali Ordugahı’nda 3. Süvari Tümeni’nin manevralarına katılarak “Cumali Ordugahı” adlı eserini yazmıştır. Mustafa Kemal, tatbikat ve manevralardan sadece katılanların yararlanmasının yeterli olamayacağı kanaatindeydi. İşte bu yüzden 10 gün süren bu tatbikatta tuttuğu notları bu eserinde ayrıntılı olarak ele almıştır.
Zabit Ve Kumandan İle Hasbıhal: Mustafa Kemal’in Sofya’da Ataşe militer iken 1914 Mayıs ayında yazdığı bu eser Mustafa Kemal’in düşünce yapısını en iyi şekilde ortaya koyan bir eseridir.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!