Atatürk’ün Öğrenim Hayatı
Eğitim ve öğrenim alanında inkılapları bulunan Atatürk’ün öğrenim hayatı, okuduğu okullar ve aldığı eğitimler nelerdir? Hangi tarihlerde, hangi okullara kayıt yaptırmış ve öğrenmine devam etmiştir? sorularını sizler için derledik. Eğitim ve öğrenim için son derece önemli yeniliklere imza atan Atatürk’ün okul hayatı konusunu bir kere de beraber inceleyelim…
Atatürk‘ün okul hayatıbaşarılar ile doludur. Henüz daha yeni ilkokula başladığında derslere olan ilgisi ve başarısı, babası Ali Rıza Efendi’nin de dikkatini çekmiştir. Bu nedenle oğlu Mustafa’nın mahalle mektebinden alınıp daha iyi eğitim verilen başka bir okula başlamasını sağlamıştır.
Atatürk eğitim ve öğretim hayatına ilk olarak Hafız Mehmet Efendi Mahalle Mektebi’nde başladı. Buradan daha sonra babası Ali Rıza Bey’in isteği üzerine Şemsi Efendi Mektebi’be geçti. Başarılı bir şekilde okuluna devam eden Mustafa’nın bu sırada babası Ali Rıza Efendi vefat etti. Babasının ölümü üzerine annesi, henüz daha çok küçük iki çocuk ile birlikte tek başına Selanik’te yaşamayacağını düşündü. Bunun üzerine Rapya Çiftliği’ndeki Zübeyde Hanım’ın erkek kardeşinin yanına gittiler. Selanik’ten uzak kalan Mustafa burada çiftlik işlerine yardım ederek günlerini geçirmeye başladı. Bu sırada okula gidememesi, annesini çok üzdü. Oğlunun geleceği için Selanik’te yaşayan kız kardeşinin yanına çocukları ile birlikte yerleşti. Küçük Mustafa Selanik’e döner dönmez yeniden okuluna başladı.
İlkokulu bitiren Mustafa, öğrenimine Selanik Mülkiye Rüştiyesi’nde devam etti. 1893 yılında ise Askeri Rüştiye’ye girdi. Okulunda arkadaşları ve öğretmenleri tarafından sevilen Mustafa’ya matematik öğretmeni, isimleri aynı olduğu için Kemal adını taktı. Böylece Mustafa Kemal adı ile çağrılmaya başlandı. Askeri Rüştiye’yi 1895 yılında bitiren Mustafa Kemal, ardından Manastırdaki Askeri İdadiye girdi. Buradaki eğitiminde de son derece başarılı bir öğrenci olan Mustafa, 1899 yılında okuldan mezun oldu. Aynı yılın 3 Mart’ında Harbiye’nin hazırlık sınıfına kaydoldu. 1902 yılında ise teğmen rütbesi ile mezun oldu.
Teğmen rütbesinde iken Harp Akademisine devam etti ve 11 Ocak 1905 yılında kurmay yüzbaşı rütbesiyle Akademi’yi tamamladı. Son okulundan sonra Mustafa Kemal orduda görev almaya başlamıştır. Eğitim hayatı boyunca başarıları ile öğretmenleri ve arkadaşlarının sevgisini kazanan Mustafa Kemal, son derece başarılı bir asker olarak orduda görev yapmıştır.
Mustafa Kemal’in eğitim ve öğretim hayatı boyunca başarılı olmasında annesi Zübeyde Hanım’ın destekleri çok önemlidir. Oğlunu küçük yaşta babasız kalmasına rağmen okutarak çağdaş bir düşüncede yetiştiren Zübeyde Hanım, asker olan oğlu ile her zaman gurur duymuştur.
Mustafa Kemal, okuldan mezun olduktan kısa bir süre sonra padişahlık ve yönetim biçimi ile ilgili karşıt düşünceleri nedeni ile İstanbul’da tutuklu kalmıştır. Bu süre içinde düşüncelerinde her hangi bir değişiklik olmayan Mustafa, cezaevinden çıktıktan sonra sürgün niteliğinde Suriye’nin Şam bölgesine atanmıştır. Burada zorunlu görev verilen Mustafa, her şeye rağmen mesleğini çok seven bir askerdi. Bu nedenle mesleğini en iyi şekilde yapıp bölgede başarılara imza atmıştır.
Başarılı bir öğrencilikten sonra, aynı başarı ile askerliğini yapan Mustafa Kemal, bir süre sonra ordudan ayrılıp kendi görüşlerini savunmaya başlamıştır. Yine milleti ve ülkesi için çabalayan Mustafa Kemal, ileri görüşlülüğü ve güvenilir konuşmaları ile kısa sürede kendine yardımcılar da bulmuş ve bu şekilde çok sayıda düşman işgalinden ülkeyi kurtarmıştır.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!