Ateşimiz Çıktığında Nasıl Oluyor Da Üşüyoruz?
Güneşin altında yatarken vücudumuz ısındıkça ısınır ama ateşimiz çıkınca üşüme hissi ile adeta tir tir titreriz. Vücut ısımız yükselse de üzerimizde kat kat battaniye olsa bile üşüme ve titreme hissi geçmez.
Sağlıklı bir insanın vücut sıcaklığı 36 ila 37,5 derece arasındadır. Vücut sıcaklığımız arttığında terlemeye başlarız ve daha ince kıyafetler giyeriz. Beynimizin merkezinde bulunan hipotalamus bezi vücut sıcaklığımızı belli bir seviyede tutar. Ateşimiz düştüğünde vücudumuz titreyerek ısı üretme gayretine girer. Üzerimize kalın bir şeyler giyme ihtiyacı duyarız. Fakat hastalandığımızda vücut iç ısımız hastalıkla savaşmak için artar. Enfeksiyon esnasında bağışıklık sistemimize dahil olan hücreler aktive olur ve kan yüzeyindeki virüs ve bakterileri hedef alır. Bağışıklık hücrelerinden bazıları sitokin denilen proteinleri üretir. İşte bu sitokinler ateşlenmeye sebep olur.
Çocuklarda ateşlenme daha sık rastlanılan bir durumdur. Ateşlenme sırasında bazı hormonlar kanın deriden uzaklaşarak vücudun iç kısımlarına doğru gitmesini sağlar. Amaç ise ısı kaybının en aza indirgenmesidir. Terleme azalır ve vücut sıcaklığı biraz yükselir. İşte bu ekstra sıcaklık sayesinde bağışıklık hücreleri bakterileri daha kolay etkisiz hale getirir. Aynı zamanda da vücudu istila eden mikroorganizmaların üremesini güçleştirir.
Vücudumuz buram buram ateş içindeyken biz neden üşürüz peki? Vücut ısımız 39 dereceye ulaştığında hipotalamus vücuda üşümesi gerektiğini hatırlatır. Vücut sıcaklığı belli bir seviyeye gelene kadar adeta tir tir titreriz. Vücut ısısı belli bir seviyeye çıktığında ise üşüme hissi kaybolur. Ateşimiz düştüğünde ve vücudumuz serinlemeye başladığında aniden sıcaklarız. Terleme hissi ile üzerimizdeki kalın giysileri çıkartırız. İşte ateşliyken üşümek ve bunun sebebini bu şekilde özetleyebiliriz.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!