Avrupa Siyasi Haritası
Avrupa kıtasının Dünya üzerinden tam olarak Afrika’nın kuzeyinde yer aldığı gibi, Asya Kıtası’nın da batısında yer almaktadır. Ayrıca Atlas Okyanusu’nun doğusunda bulunması sonucunda kıtaya tam olarak adını veren bir yarımada konumundadır. Dünya’da yer alan 7 adet kıtanın arasında en küçük ikinci kıta olarak bilinmektedir. En küçük kıta ise Okyanusya kıtası olarak bilinmektedir. Asya kıtası ile karşılaştırıldığında, Asya Kıtasından tam olarak 4 adet Avrupa kıtası çıkmaktadır. Dünya üzerinde ne kadar küçük bir toprak parçası olarak görünse dahi Dünya tarihini derinden etkileyen bir role tarih boyunca devam etmektedir. Bazı Coğrafyacı bilimciler için Avrupa kıtasının tek başına bir kıta olmadığı dahi söylenmektedir. Asya kıtasına bağlı olduğu ileriye sürülen Avrupa kıtasının tam bir isminin Avrasya olarak anıldığı da bilinmektedir.
Dünya üzerinde yer alan kıtalar arasında insan yaşamana tam olarak uygun olarak bir kıtadır. Topraklarının son derece verimli olmasından dolayı diğer kıtalara göre son derece iyi bir konumda yer almaktadır. Kereste üretimine dair üretimler içinde geniş ormanlar halen bulunmaktadır. Sanayileşmenin temelinin atıldığı Avrupa Kıtasında, temel için yararlı olan kömür madenlerinden tutunda, demir madenlerine kadar her şey zengin olarak bulunmaktadır.
Avrupa Kıtasında tam olarak iklim özellikleri arasında ılıman iklim bulunduğudur. Avrupa kıyılarında girintili durumların ve çıkıntılı durumların bulunduğu bilinmektedir. Avrupa Kıtasının batı bölümünde hiçbir yerin tam olarak bir limandan daha fazla bir yere gitmeden ulaştığıdır. Tek bir liman üzerinden ulaşımın sağlandığı limanlar sayesinde balıkçılığın buna bağlı olarak ucuzdur.
Avrupa kıtasının tam olarak bir devrim yarımadası olarak denmesi normal olarak karşılanmalıdır. Genellikle demokrasi ile bilimsel yönden dünyayı etkilemişlerdir.
Nüfusun tam olarak yoğunluğunun çok bulunduğu bir yarımadadır. Yaşam standardı son derece yüksektir. Nüfus artışının çok az seviyede olmasından kaynaklı olarak yaşlılık yüksek sayıdadır. Hatta birtakım ülkelerde nüfus azalması vardır.
Avrupa dünyada dışalım açısından son derece önde gelen bir kıtadır. Ayrıca ithalatta da önde gelen bir kıta olarak karşımıza çıkmaktadır. Dünyada imal edilen sanayi ürünlerinin üçte birinin tam olarak bu kıtaya ait olduğu bilinmektedir. Endüstrileşmiş olarak ülkelerin toplanmış olduğu bir kıtadır.
Avrupa’nın genel coğrafî özellikleri şöyledir:
Avrupa Kıtasının tam olarak sıcak bir kıta olmadığı gibi soğuk bir iklim özelliklerine de sahip değildir. Normal şartlarda çalışacak bir insanlar açısından son derece ılıman bir özelliğe sahiptir.
Tahıl ekimi çok önemlidir. Çavdar genelde kuzeyde ve doğuda buğday güneyde ve batıda arpa ve yulaf ise her yerde yetiştirilir. Şekerpancarı ve patates belli başlı kök bitkileridir. Sulak bir bölge halinde olan batı kısımda büyükbaş hayvancılık yaygındır.
Akdeniz ülkelerinin kurak olduğu bilinmektedir. Geniş yapraklı olan bir bitkinin yetişmesine imkan verilmez. Geniş alanlar yalnızca koyun ve keçinin beslenebildiği ağaçsı bodur çalılarla ufak ağaçlarla ve fundalıklarla kaplıdır. Kış süresince büyüyen buğday ve arpa yazın ilk aylarında olgunlaşır. Üzüm ve zeytin gibi çok önceden beri Avrupa’da yetiştirilmiş olan mamuller ile portakal limon ve şeftali gibi diğeri kıtalardan getirilmiş meyveler belli başlı mamullerdir.
Güneydoğu Avrupa süresince ve bilhassa SSCB’nin güneyinde stepler ya da bozkırlar yer alır. Bunlar bol tahıl yetişen topraklardan başlayarak Hazar Denizi yakınlarındaki çöl aynısı çorak alanlara kadar uzanan ağaçsız düzlüklerdir. Buğday şekerpancarı arpa yulaf ve çavdar bu bölgenin başlıca mamulleridir.
Avrupa en çok gıda yapan kıtadır ama çok çok olan nüfusunu beslemeye yetecek kadar üretemez; öbür ülkelerden et ve tahıl alabilmek zorundadır.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!