Ay ve Güneş Neden Renk Değiştirir?
Ay ve güneş olmasaydı gündüzler olmaz geceler ise çok karanlık olurdu. Güneş olmasaydı zaten hayat da olmayacaktı. Gökyüzünde asılı duran bu iki ışık kaynağı, güneş ışığı ve ay ışığı denilen mucizevi enerjileri yeryüzüne cömertçe gönderir. Biz Ay’ı soluk beyaz ışıktan, Güneş’i ise parlak sarı ışıktan ibaret biliriz. Ancak Ay gerçekte Güneş ışınları tarafından aydınlatılan ve rengi de gri-kahverengi olan bir ışık topudur. Ay’ın rengi konumuna göre de değişir. Ay ufukta ilk belirdiğinde sarı, turuncu ve hatta kırmızı renkte olabilir. Dünya doğuya dönüp de Ay gökyüzünde yükseldiğinde rengi de beyaza dönmeye başlar.
Güneş de aslında en yaygın rengiyle daima sarı değildir. Güneş gün ortasında sarımtırak beyaz olarak görünür. Gündoğumlarında ve günbatımlarında turuncu, kırmızı ve bazen de gül pembe renkte olabilir.
Ay ve Güneş aslında renk değiştirmez. Biz onların rengini atmosferden bakıldığında değişmiş görürüz. Ay ve Güneş ışıkları bize ulaşmadan evvel havadan geçerken değişime uğrar. Havadaki küçük tozlar, duman ve diğer partiküller bize ulaşan ışıkları kırmızılaştırır. Sözgelimi beyaz ışık; turuncu, kırmızı, sarı, yeşil, mavi, mor ve lacivert renklerden oluşur. İşte Güneş ışığı da hızla yol alırken görünmeyen renkler taşır. Ay ışığı da Güneş ışığının yansımasıdır. Atmosfer Güneş’ten gelen ve Ay’dan yansıyan ışıkları değiştirerek yansıtır.
Işıklar atmosfere girdiğinde bazı ışınlar hiçbir hava molekülüyle karşılaşmadan beyaz şekilde yerküreye ulaşır. Işık ilerlerken havadaki gaz molekülleriyle karşılaşır ve ışık dağılır. Beyaz gördüğümüz ışıktan etrafa saçılan ışıklar gökyüzünün rengi olan mavi ışıktır. Güneş ışığı bize kadar ulaştığında sıcak tonlar olarak ulaşır ve tam da bu yüzden Güneş bize olduğundan daha da sarı görünür.
Peki Güneş’in rengi normalde ne? Güneş tam olarak ne renk? Güneş’in gerçek rengi tam tepede olduğu andaki renktir. Çünkü bu konumda ışıklar sadece havadan geçmek zorundadır. Hava yükseldikçe incelir. Bu da ışıklarının dağılmadan gözümüze ulaşması demektir. Fakat Güneş ufka yakın olduğu zamanlarda rengi de değişir. Güneş ufka yakın olduğunda yeryüzüne daha yakın olan hava katmanından geçmek zorunda kalır ki bu hava katmanı daha ağırdır. Tayfdaki mavi bölümün biraz fazlası ışık demetinden koparak dağılır. Yani bu demek oluyor ki, gözümüze ulaşan ışık daha çok sarı, kırmızı ve turuncu olacak demektir. İşte tan vakti ve günbatımlarında güneşin alev alev yanıyormuş gibi büyüleyen kırmızı renkte olmasının sebebi budur. Adeta ateşten bir top gibi.
Ay ise yükselirken onu incelen hava tabakasından görürüz. Yükselen ay da kırmızı ve bazen turuncu görünür. İşte Ay ve Güneş’in değişik renklerde görünme sebebi budur. O romantik ay ışığı ve romantik günbatımlarının arkasında yine bir fiziksel olay yatar.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!