
Bakır neden kalaylanır?
Bakır mutfak eşyaları kalaylanmazsa zehirler mi? Kalay ne kadar sürede yapılmalıdır? Bakır kapta yemek pişirmenin incelikleri nelerdir?
Eskiden herkesin evinde bakır mutfak eşyaları vardı. Çelik, teflon, seramik, alüminyum tencere ve tavalarla birlikte bakır eşyalar kullanılmaz oldu.
Son yıllarda ise bakır mutfak gereçlerine yeniden ilgi gösterilmeye başlandı. Bunun temel nedeni bakır bir tencerede veya tavada pişirilen yemeğin çok lezzetli olmasıdır.
Eğer evinizde bakırdan mutfak gereçleri kullanacaksanız, bu eşyaların belirli sürelerle bakıma yani kalaya ihtiyaç duyduğunu bilmelisiniz.
Peki, bakır tencereler, tavalar neden kalaylanır?
Ham maddesi bakır olan mutfak gereçleri yiyeceklerin asidik özellikleri nedeniyle zamanla aşınır. Bakırın insan vücudu üzerinde zehirleyici bir etkisi bulunur. Aşınmayla bakır tencerelerden besinlere bakır geçişi yaşanmaya başlar. Bu besinleri tükettiğimiz zaman da çeşitli rahatsızlıklar duymaya başlarız. Bu rahatsızlıkların başlıcaları, mide ve bağırsaklarda yanma,karaciğer ve böbrek hasarı, kansızlıktır.
Bu rahatsızlıkları ortadan kaldırmak için bakır mutfak gereçlerini yılda en az bir kez kalaylamak gerekir. Bakır kaplar, kalayla kaplanarak zehirleyici özelliği yok edilir.
Bakır birçok eşya, mutfakta kullanılmasa dahi, sırf dekoratif ve güzel görünüşü için kalaylanır.
Bakır eşyaların kullanımı azaldıkça, bakır kalaycılığı da ne yazık ki unutulmaya yüz tutmuş bir meslek haline gelmiştir. Ancak hala evinizdeki bakır eşyaları kalaylatabileceğiniz bu mesleğin ustalarını bulabilirsiniz.
Bakır mutfak gereçlerini kullanırken dikkat edilecekler
*Tencere, tava, sahan gibi mutfak eşyalarının temizliğinde çamaşır suyu, limon ve sirkeli temizlik ürünleri kullanmamak gerekir. Bu ürünler bakır eşyaların yüzeyinin daha çabuk asınmasına neden olur.
*Bakır mutfak gereçleri bulaşık makinasında yıkanmamalıdır. Bakır kaplarınızı elinizde yıkamalısınız.
*Bakır bir kapta yemek pişirirken tahta ve silikon kaşık kullanmak gerekir.
*Bakır kaplarda, salçalı yoğurtlu ve asit özelliği taşıyan yiyecekler saklanmamalıdır.
*Bakır kaplar, yiyecekler servis edildikten sonra hemen yıkanmalı ve kurulanmalıdır.
*Bulaşık teli, bulaşık süngerinin sert tarafı yıkama sırasında kullanılmamalıdır.
Bakır mutfak eşyaları konusunda bilinmesi gerekenler
Kalaylanmış bakır mutfak eşyalarının insan sağlığı açısından hiçbir zararı yoktur.
Bakır mutfak kaplarının kullanırken, zamanla ısıdan renk değişimi yaşanır. Kaplar, gri veya kahverengiye dönüşür. Ancak bu renk değişimi sağlık açısından risk olduğu anlamına gelmez.
Mutfak kaplarınızda bakır, kızıl aşınmalar, lekeler görülürseniz, bu kaplarınızın kalay zamanının geldiğini gösterir.
Bakır kaplar konusunda sıkça yapılan bir başka hata da kül ile ovmaktır. Kül, bakır kapları parlatsa da üzerini kaplayan kalay tabakasının incelmesine neden olur. Böylece, eşyalarınızı daha kısa aralıklarla kalaylatmak zorunda kalırsınız.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!