
Balık Kokusu Nasıl Gider?
Balığı severek tüketenler bile evde balık kokusundan rahatsız olur. Peki, balık kokusu nasıl giderilir? İşte pratik yolları…
Balık her yaştan insanın düzenli aralıklarla tüketmesi gereken bir besindir. Uzmanlar, haftada en az bir kez balık yenilmesini önermektedir.
Balıkta başta fosfor olmak üzere iyot, demir ve kalsiyum gibi madensel tuzlar ve A, B12 ve D vitaminleri bulunur.
Kalbi koruyan, kolestrolü düzenleyen, kemiklerin daha sağlam olmasını sağlayan balık, özellikle gelişim çağındaki çocukların düzenli tüketmesi gereken bir yiyecektir.
Balık bütün bu faydalarına rağmen kokusu nedeniyle pişirilmekten kaçınılan bir besindir. Ancak balık ihmal edilemeyecek bir kaynaktır. Bu nedenle evlerde balık kokusunu gidermenin pratik yollarını sizler için bir araya getirdik.
İlk kural, balığın taze olmasıdır. Taze balık daha az kokar. Dondurulmuş balıklar pişerken etrafa daha çok koku yayar. Bu nedenle koku konusunda hassas biriyseniz, taze balık tercih etmelisiniz.
Balığı buğulama olarak ya da ızgarada pişirirken defne yaprağı kullanmak, kokuyu hafifletir. Balığı kızartacaksanız, kızartma yağına limon kabuğu koymalısınız. Balık en çok kızartılınca kokar, bu nedenle kızartma sırasında tütsü, kokulu mum yakabilirsiniz.
Limon kabuğunu, balık pişerken ocağın üzerinde yakarsanız, evinizi limon kokusu saracaktır. Aynı şekilde portakal, mandalina kabuğu da kullanabilirsiniz.
Balığın pişirildiği yerde, kesme ya da toz şeker eritirseniz, bu eriyik balık kokusunu emer.
Balık pişerken, bir tencereye defne yaprağı, kabuk tarçın, limon, sirke ve karanfil koyarak kaynatın. Bu karışımdan yükselen koku, balık kokusunu bastıracaktır.
Balık yedikten sonra ellerinizdeki kokudan kurtulmanın en pratik yolu, ellerinizi limonla ovuşturmaktır.
Balığı pişirdikten sonra hemen kızartma tavasını yıkayıp kaldırmak gerekir.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!