
Balıklar sanılandan daha mı zeki?
Balık hafızalı deyimi tarihe mi karışacak?.. Balıkların üç saniyelik hafızaları olduğu inancı Afrika ciklet balığı ile yıkıldı.
Bilimadamları, bir akvaryum balığı olan Afrika ciklet balıklarının düşündüğümüzden daha zeki olabileceklerini ortaya koydu. Yapılan araştırmaya göre, bu balıklar algıladıkları bilgileri yaklaşık iki haftaya kadar hatırlayabiliyor.
Bilimadamları, Afrika ciklet balıklarını bulundukları kapların bir bölümünde yemek yemeleri konusunda eğitti. Eğitimin ardından balıkların 2 hafta sonrasında aynı yere geri döndükleri gözlemlendi. Gözlemler sonrasında balıkların düşünüldüğünün aksine oldukça zeki oldukları belirtildi.
Yapılan testlerde her balık beslenebilmek için akvaryumun belli bir bölgesine yerleştirildi. Eğitim süresi boyunca her balık 20 dakikadan 3 gün boyunca kendi alanındaki yemlerini yedi. 3 günün ardından balıklara hareketlerinin gözlemlenebilmesi için 12 günlük dinlenme süresi verildi. Hareket izleme yazılımı yardımıyla kayıt altında olan balıkların beslendikleri yere geri döndükleri görüldü.
Deneysel Biyoloji Derneği’nin raporuna göre, araştırmacılar şimdi de balıkların hafızalarının çevre koşullarından etkilenip etkilenmediğini araştırıyor.
Ciklet balığı hakkında ilginç bir bilgi daha var!..
Yavrularını ağzının içinde taşıyan tek balık türü ciklet balığıdır. Dişi yumurtalarını mağara içindeki duvara bırakır. Erkek gelir o yumurtayı döller ve dişi tekrar ağzına alır. Dişi hiçbir şey yemeden 21 gün boyunca ağzının içinde taşır ve balığın çeşitlerine göre yavru sayısı 20 ile 90 arasında değişir. Kuyruk ve baş oluştuktan sonra yavruları ağzından bırakır.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!