Balıklar Su Altında Nasıl Nefes Alır?
Suyun altında biraz fazla kaldığımızda hemen göğüs kafesimiz de bir basınç oluşur, kendimizi dar bir yere sıkışmış gibi hisseder ve yoğun bir endişe duyarız. Bu endişe boğulma olasılığından doğan yoğun endişeden başka bir şey değildir. Çünkü biz insanlar suyun dışında nefes alarak yaşamaya programlıyız. Ama bu her canlı için geçerli bir kural değil. Söz gelimi balıklar ve aslında tüm deniz canlıları suyun altında nefes alarak yaşamaya programlıdır. Nasıl oluyor da bizi boğan bir madde bir başka canlıyı yaşatabiliyor ve nasıl oluyor da balıklar su altında boğulmadan yaşayabiliyorlar?
Deniz balıkları da süs balıkları da suyun altında harika bir yaşam sürüyor, pürüzsüz ve saydam bir madde olan suyun içinde adeta kayarak ilerliyor yani nefes alıyorlar. Su moleküllerinde oksijen hidrojene sıkıca tutunur. Balıklar için suyun içinde oksijenin yanı sıra suda çözünmüş halde oksijen gazı da mevcuttur. İşte balıklar bağlanmamış haldeki bu oksijeni adeta emerek kendi dolaşımlarına alırlar. Ve oksijen buradan tüm hücrelere taşınır.
Soluduğumuz havada %21 oranında oksijen varken balıkların içinde yüzdüğü suyun yalnızca %0,5’i çözünmüş oksijenden oluşur. Su havaya göre yaklaşık 1000 kat ağır, 50 kat daha akışkandır. Bizim akciğerlerimiz sıvı ortamda değil gazlı ortamda çalışmak üzere programlanmıştır. Balıklar suyun altına nefes alabilmek için solungaç denilen organlarını kullanırlar. Yani solungaç solunumu yaparlar. Bu nasıl mı oluyor? Su, balığın ağzından yutak kısmına ve oradan da solungaçlara geçer. Çözünmüş haldeki oksijen balığın dolaşım sistemine dahil olur. Karbondioksit gazı ise dışarı çıkar. Karbondioksit taşıyan su solungaçlara doğru ilerleyerek suya karışır.
Solungaçlar katlanabilen özelliktedir ve geniş yüzeyleri vasıtasıyla oksijen toplayabilme özelliğine sahiptirler. Zira sudaki oksijen havaya nazaran daha azdır. Balıklar oksijeni bizden daha iyi kullanırlar. Bu da onlara suda boğulmadan yaşayabilme yeteneği verir.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!