
Balıklar terler mi?
Terleme, canlıların birçoğunda vücut ısısını ayarlamayı sağlayan bir mekanizmadır. Peki balıklar terler mi?
Terleme mekanizması, vücut ısısını ayarlamak ve cilt esnekliğini sağlamak için çalışır. Bu mekanizma, cildi havayla temas eden canlılarda bilinçli olmadan çalışır. Dışarıya salgınan sıvı buharlaşarak serinletir. Ancak balıklarda terleme mekanizması işe yaramamaktadır. Çünkü sürekli su içinde oldukları için salgılanan sıvı havayla temas etmiyor.
Serinleme amacı ile terleme fonksiyonunu kullanamayan balıklarda başka bir mekanizma vardır. Balıkların vücut yüzeylerinde pıhtılaşmış (katılaşmış, tortu halinde) bulunan mukus maddesi, balıkların kaygan olmasını sağlar. Bununla birlikte, balıkların tüm yüzeylerini kaplayarak suyun içinde daha rahat hareket etmesini sağlar. Tıpkı terleme mekanizması gibi, mukus salgısı da sürekli olarak yeniden salgılanır. Derilerinin altından salgılanan bu madde, balıkların daha az hareketle çok yol almasını, böylece enerjiden tasarruf etmesini sağlar.
Balıklarda da insanlarda olduğu gibi bir vücut salgısı bulunur. Ancak bu salgı terlemeyle aynı işlevde değildir. Buradan da balıkların suda terlemediği sonucunu çıkarabiliriz.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!