
Başarının sırrı beslenmede!
Okulların açılması, öğrencilerin yazın alıştıkları beslenme düzenini değiştirdi. Peki, okulda beslenme düzeni nasıl olmalı, neler yenmeli?
Çocukların okul başarılarını bir basamak üste taşıması için yiyip içtiklerine çok dikkat etmesi gerekiyor. Bu yüzden yazın alışılan beslenme düzeni değiştirilmeli ve sabah kahvaltısı atlanmayarak okul saatlerine göre öğünler ayarlanmalıdır.
Çocuklar için kahvaltı en önemli öğündür. Sağlıklı bir kahvaltı, çocukların güne zinde başlamasını sağlamaktadır.
Kahvaltı okula gitmeden yapılmalıdır. Dengeli bir kahvaltının çocukların okul başarısında olumlu etkileri vardır. Kahvaltı yapılmadığı durumlarda yorgunluk, dikkat dağınıklığı, baş ağrısı ve okul başarısında düşmeler gözlemlenir. Bu nedenle kahvaltıyı alışkanlık haline getirmek gerekmektedir.
Kahvaltıda neler olmalı?
Dengeli bir kahvaltıda; peynir, yumurta, tahıllı ekmek, domates, salatalık, maydanoz, biber gibi yeşillikler ile dilimlenmiş taze meyveler mevsimine uygun olarak bulundurulmalıdır. İçecek olarak da taze sıkılmış meyve suyu ve süt tercih edilmelidir.
Ceviz, kahvaltılarda olması gereken, içeriğindeki yağ asitleri ile beyin gelişimine yardımcı bir besindir. Pekmez, bal, fındık ezmesi veya reçel de çocukların günlük enerjilerine katkıda bulunabilecek karbonhidratlı besinlerdir.
Öğle yemeğinde ne yenmeli?
Öğle yemeğinde ise fast food yerine okulda çıkan yemekler yenmeli ya da evde hazırlanan yemekler okula götürülüp tüketilmelidir.
Bu durumda, tavuklu, peynirli, ton balıklı sandviçler hazırlanabilir; yanına salata, ayran, süt veya meyve suyu gibi alternatifler sunulabilir.
Ara öğünde yenebilecek sağlıklı atıştırmalıklar nelerdir?
Vaktinin büyük kısmını okulda geçiren çocukların beslenme çantasında sağlıklı atıştırmalıklar bulunmalıdır. Aşırı yağlı, şekerli, tuzlu yiyeceklerden ve gazlı içeceklerden uzak durulmalı; bunların yerine süt, yoğurt, taze meyve, meyve suyu, kuru yemiş, kuru meyve, peynirli sandviç, evde yapılmış kek ya da kurabiye gibi atıştırmalıklar tercih edilmelidir.
Akşam yemeği nasıl olmalı?
Akşam yemeklerinde; Et ile pişirilen sebze yemekleri; süt grubundan ayran ya da yoğurt; tahıl grubundan ise pilav, makarna ya da ekmek eksik edilmemelidir. Özellikle kalsiyum içeriği fazla olan süt ve süt ürünleri çocuğun kemik ve diş gelişiminde önemli rol oynamaktadır.
Ayrıca gün içerisinde bol miktarda su tüketilmesi gerektiği de unutulmamalıdır.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!