
Behçet Necatigil kimdir?
Türk şiirinin önemli ustalarından Behçet Necatigil’i ve eserlerini yakından tanıyalım…
Behçet Necatigil, 16 Nisan 1916’da İstanbul’da doğdu. Babası Necati Efendi, annesi ise Bedriye Hanım’dır. Annesini henüz iki yaşındayken kaybetti.
Babasının işlerine yardımcı olmak amacıyla bir dönem Kastamonu’da yaşamaya başladıysa da sonra sağlık nedenleriyle tekrar İstanbul’a dönmüştür.
1931 yılında Kabataş Lisesi’ne orta ikinci sınıftan başladı ve okulun edebiyat bölümünü birincilikle bitirdi.
Ardından İstanbul Öğretmen Okulu’nu tamamladı. Kars’ta öğretmenliğe başlayan Necatigil, bu ilin ikliminin sağlık şartlarına uygun olmayışı nedeniyle öğretmenlik yapmak üzere Zonguldak’a nakledilir. İstanbul’da da Kabataş Erkek Lisesi ve Eğitim Fakültesi’nde edebiyat öğretmenliği yapmıştır.
Kabataş Erkek Lisesi öğretmenlik yaptığı yıllarda, Demir Özlü, Hilmi Yavuz öğrencileri arasında yer almıştır.
1946’da Fahir Onger, Oktay Akbal ve Salah Birsel ile “Yenilikler” dergisini çıkarmaya başladı. 1949’da edebiyat öğretmeni Huriye Korkul ile evlenir, bu evliliğinden iki kız çocuğu dünyaya gelir. Öğretmenlik hayatı 1972 yılında İstanbul Eğitim Enstitüsü’nden emekli olana kadar devam etti.
13 Aralık 1979’da hayatını kaybetti.
Behçet Necatigil’in edebiyat hayatı
Necatigil, şiir yazmaya lise yıllarında başladı. İlk şiiri, Varlık Dergisi’nde yayınlandı.Üretken bir şair olarak ölümüne kadar edebiyat ve şiir sanatı içinde kaldı.
Şiirlerinin konularını, aşk, hastalık, aile, yalnızlık ve ölüm temalarından seçti. Eserlerinde, eski Türkçe ile modern Türkçe’yi harmanlayarak kullandı. Behçet Necatigil, ev içlerini, sokaktaki basit ve sıradan hayatı eserlerine yansıtmış, bu nedenle “dar çevre” şairi olarak ünlenmiştir.
Necatigil, şiir dışında radyo oyunları da kaleme aldı, edebiyat sözlükleri hazırladı. Düzyazılarını “Bile/Yazdı” isimli kitabında topladı. Almanca’dan çeviriler yaptı.
Ölümünden sonra ailesinin isteği ile her yıl düzenlenmeye başlayan Necatigil Şiir Ödülü, halen ülkemizin en önemli ve prestijli şiir yarışmalarından biridir.
2013 yapımı Kelebeğin Rüyası filminde, 2. Dünya Savaşı döneminde Zonguldak’ta yaşayan şairler Rüştü Onur ve Muzaffer Tayyip Uslu’nun hayat hikayesi beyazperdeye taşınır. Şairlerin, edebiyat öğretmeni ise Behçet Necatigil’dir. Necatigil’i filmde, Yılmaz Erdoğan canlandırmaktadır.
Kapalı Çarşı (1945), Çevre (1951), Evler (1953), Eski Toprak (1956), Arada (1958), Dar Çağ (1960), Yaz Dönemi (1963), Divance (1965), İki Başına Yürümek (1968), En/Cam (1970), Zebra (1973), Kareler Aklar (1975), Sevgilerde (Seçme Şiirler, 1976), Beyler (1978), Söyleriz (1980)
Düzyazı:
Bile/Yazdı (1979)
Edebiyatımızda İsimler Sözlüğü (1960)
Edebiyatımızda Eserler Sözlüğü (1971)
Radyo oyunları:
Yıldızlara Bakmak (iki oyun, 1965), Gece Aşevi (beş oyun, 1967), Üç Turunçlar (altı oyun, 1970), Pencere (dört oyun, 1975)
Aldığı ödüller:
1957 Yeditepe Şiir Armağanı Eski Toprak ile
1964 Türk Dil Kurumu 1964 Şiir Ödülü Yaz Dönemi ile
Sevgilerde
Sevgileri yarınlara bıraktınız
Çekingen, tutuk, saygılı.
Bütün yakınlarınız
Sizi yanlış tanıdı.
Bitmeyen işler yüzünden
(Siz böyle olsun istemezdiniz)
Bir bakış bile yeterken anlatmaya her şeyi
Kalbinizi dolduran duygular
Kalbinizde kaldı.
Siz geniş zamanlar umuyordunuz
Çirkindi dar vakitlerde bir sevgiyi söylemek.
Yılların telâşlarda bu kadar çabuk
Geçeceği aklınıza gelmezdi.
Gizli bahçenizde
Açan çiçekler vardı,
Gecelerde ve yalnız.
Vermeye az buldunuz
Yahut vaktiniz olmadı.
Behçet Necatigil
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!