
Belçika nasıl bir ülkedir?
Belçika, dünyanın en küçük ülkelerinden biri olmasına karşılık başkenti Brüksel NATO ve Avrupa Birliği’nin idari merkezidir. Belçika nerededir, özellikleri nelerdir?
Belçika Kuzeybatı Avrupa’da yer alan dünyanın en küçük ülkelerinden biridir. Kuzeybatı sınırını Kuzey Denizi oluşturur. Komşuları, kuzeyde Hollanda, doğuda Almanya, güneydoğuda Lüksemburg, güney ve batısında Fransa’dır.
Yüzölçümü 30 bin 518 kilometrekaredir. Başkenti Brüksel, aynı zamanda NATO ve Avrupa Birliği’nin de idari merkezidir. Brüksel’in yanı sıra diğer önemli kentleri Anvers, Gent, Liege, Charleroi, Brugge, Namur, Bergen’dir.
Belçika parlamento ile yönetilen federal bir monarşidir. Ülke 3 kantona ayrılır: Flaman Bölgesi, Valon Bölgesi ve Brüksel Başkent Bölgesi. Almanya’ya komşu, Almanca konuşan küçük bir topluluk da Valon bölgesinde yer almakla birlikte bazı alanlarda özerktir.
Bu kantonlarda, Felemenkler tarafından Felemenkçe, Valonlar tarafından Fransızca ve küçük bir Alman grup tarafından da Almanca konuşulur.
Belçika tarihi
Belçika’ya ilk yerleşenler Kelt kabileleri “Belgae“lerdir. Bölge, 5. yüzyıla kadar Roma İmparatorluğu sınırları içinde yer alır.
Orta Çağ’da Fransa ve Almanya İmparatorluğu arasında bölünür. Bugünkü Belçika, 15. yüzyılda Habsburgların eline geçer. 18. yüzyıl sonunda ise Fransızlar tarafından işgal edilir.
1815’de Fransa İmparatoru Napolyon yenilince Belçika, Fransa’ya karşı bir tampon bölge yaratmak için Hollanda Birleşik Krallığı’na dahil olur.
1831’de Hollanda’dan ayrılıp bağımsızlığını ilan eder. Bu tarihten sonra Belçika, Afrika’da kendine bağımlı birçok sömürge oluşturur. En son sömürgelerinden Kongo, 1960’da bağımsızlığını kazanır.
Birinci ve İkinci Dünya Savaşları sırasında ülke Almanların işgaline uğrar.
Felemenk ne demektir?
Osmanlı kaynakları da dahil olmak üzere Belçika’nın içinde bulunduğu bölge tarihte Felemenk olarak bilinirdi.
Felemenk Kuzeybatı Avrupa’da Ren Irmağı deltası çevresindeki “Çukur Ülkeler” (Alçak Ülkeler, Aşağı Ülkeler) de yer alan şimdiki Hollanda ile Belçika’nın kurulmasına kadar varlığını sürdüren çeşitli kontluk ve dukalıklar ve sonra doğan devlete 1830 yıllarına kadar verilmiş olan addır. Günümüzde söz konusu topraklar başta Hollanda olmak üzere Belçika, Lüksemburg, Fransa ve Almanya’nın bir bölümünü kapsar.
Belçika’da iklim ve coğrafya
Belçika yeryüzü şekilleri açısında üç bölgeye ayrılır: Aşağı Belçika, Orta Belçika ve Arden Yaylaları. Aşağı Belçika, Hollanda ve Kuzey Denizi ile sınırlı olan düz bir bölgedir.
Nüfusun en yoğun yerleştiği kesim Orta Belçika’dır. Vadilerin arasındaki bir düzlükten oluşur. Ülke tarımının çoğunluğu bu bölgede yapılır.
Arden Yaylaları, kayalıklar, ormanlık tepelerden oluşur. Nüfus yoğunluğunun en az olduğu bölgedir. Aynı zamanda Belçika’nın en yüksek tepesi olan Botrange de burada yer alır, ancak sadece 694 metre yüksekliktedir.
Belçika, deniz etkisi altında nemli ve ılıman bir iklime sahiptir. Gulf Stream sıcak su akıntısının etkisiyle kış ayları sıfırın altına pek düşmez, yaz ayları ise ortalama 17 derece sıcaklıkla geçer.
Ekonomi
Ülkede modern tarım teknikleri kullanılır. Başlıca tarımsal ürünleri, buğday, arpa, yulaf, patates, şeker pancarı, çavdardır. Sığır, domuz ve koyun yetiştiriciliği yanında kümes hayvancılığı da yapılır. Deniz kıyısı bölgelerde balıkçılık yapılır.
19. yüzyılda Sanayi Devrimi’ne katılan ilk kıta Avrupası devletidir. Belçika, dünyanın en eski demir ve çelik endüstrilerinden birine sahiptir. Demir dışı metaller, elektronik endüstrisi, taşıma araçları, otomobil montajı, demiryolu vagonları, gemi yapımı, uçak yapımı gelişmiştir.
Kimya ile tekstil ve dokuma sanayi gelişmiştir.
Avrupa kıtasının ilk demiryolu Belçika’da yapılmıştır. Gelişmiş bir kara ve demiryoluna sahiptir.
Turizm
Brüksel, Belçika’nın başkenti, Avrupa Birliği’nin de idari merkezi olmanı yanı sıra turistler için de ilgi çekici bir şehirdir.
Grand Place, Brüksel’in en önemli ve hareketli meydanıdır. Meydan, 1998 yılında UNESCO tarafından “Dünya Kültür Mirası Listesine” dahil edilerek koruma altına alınmıştır.
13. yüzyıldan kalma Gotik yapı Hotel Ville, kral evi olarak bilinen Maison du Roi, Le Renard lonca evi burada görebileceğiniz en önemli yerlerdendir. Meydan her iki yılda bir dünyaca ünlü “Tapis de Fleurs” yani “Çiçek Halısı” Festivaline ev sahipliği yapar. Festival süresince meydanın ortasında 800 bin’den fazla begonya çiçeğinden çiçek halısı yapılır.
Brüksel’in en ünlü simgesi Manneken Pis ya da “İşeyen Çocuk Heykeli“dir. 17. yüzyılda yapılan heykel, Grand Place Meydanı’na yakın bir yerde bulunmaktadır.
12. yüzyılda yapılan St Michael ve ST Gudula Katedrali, Brüksel’in en ünlü dini yapılarıdır.
18. yüzyılda yapımına başlanan Belçika Kraliyet Sarayı da Brüksel’de görülmesi gereken yerler arasında bulunur.
Şehirde 89 müze vardır. Bunlardan bazıları, oyuncak müzesi, Horta Müzesi, Kraliyet Silah ve Askeri Tarih Müzesi, müzik enstrümanları müzesi, karikatür müzesidir.
Belçika’da Batı Flandra ilinin başkenti olan Brugge, Orta Çağ’dan kalma mimarisi, çikolataları, dantelleri, kanalları, birası ile ünlü turistik bir kenttir.
İşte Belçika’nın başkenti Brüksel
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!