Berlin Duvarı’nın Tarihçesi: Neden Yapıldı, Neden Yıkıldı, Hakkında Bilgiler ve Filmler
Berlin duvarı nedir? Sorusu, çok eski zamanlardan bu yana en çok yöneltilen sorulardan birisidir. Soğuk savaş senelerinin, kim bilir en açık ve net sembolü olan Berlin Duvarı, 13 Ağustos 1961 senesinde, Doğu Alman Meclisi’nin aldığı karar neticesinde yapılmaya başlanmıştır. 9 Kasım 1989 geçmişine kadar ayakta duran bu duvar, Doğu Almanya’nın yurttaşlarına Batı’ya göç izni vermesinin arkasından, tüm tesisleri ile beraber yıkılmıştır.
Berlin duvarı nerede? Sorusuna karşın, Almanya’da yanıtını vermek de mümkündür. Berlin’deki ilk fiili fark, 1961 senesinde çekilen dikenli teller ile gerçekleşmiştir. Duvarın doğu tarafındaki ilginç bir özellik ise, kaçan yurttaşların daha erken ve daha bayağı fark edilebilmesi adına, bu kısmın beyaz renge boyanmış olmasıdır. Bu kadar ince detaylar düşünülmesine rağmen, bir tek resmi olarak 5.000 fert duvarı farklı yöntemlerle aşarak kaçmayı başarmıştır.
Berlin Duvarı Ne Zaman Yıkıldı?
Berlin duvarı neden yıkıldı? Sorusu, her geçen gün çok daha fazla sayıda kişi tarafından yöneltilmektedir. Arkasından, Batı ittifakı, yönetim birimlerini birleştirme kararı aldı; bir tek Sovyetler Birliği bu birleşmeyi kabul etmedi. Batılı kuvvetler ise, bu reaksiyon sonucunda, komünizme karşı bir tampon karakol durumunda birlik oluşturmayı gayeleyerek saf oluşturdu. Buna rağmen, Doğu Almanya’da ise, Sovyetler tarafınca yeni bir seviye kurulması hedeflendi.
Berlin Duvarı Yıkılması
Duvarı korumak için çaba sarf eden Doğu Almanya hükümetinin en büyük dayanağı, “toplumcu doğuyu paracı batıya karşı koruma” argümanıydı. Bir tek söz mevzusu duvar, kendi yurttaşlarının seyahat özgürlüğünü kısıtlıyor, kaçmaya çalışanlar da canından ediyordu. Alman Demokratik Cumhuriyeti, 1989 senesinde aldığı bir kararla, tüm Doğu Alman kökenli yurttaşların Doğu Bloku’na geçmelerine izin verdiğini duyurdu. Bu izinle birlikte, Polonya, Çekoslovakya, Macaristan, Yugoslavya şeklinde ülkelere, binlerce vatandaş göç etti. Berlin duvarı hangi tarihte yıkılmıştır? Sorusuna karşın, Bu ülkelerden özel trenlerle öteki ülkelere kaçabilen yurttaşların farkına varan Doğu Alman hükümeti, duvarın anlamının kalmadığını düşünerek, 9 Kasım 1989’da duvarın yıkım sonucun açıkladı. Brandenburg Kapısı’ndan başlanılarak, barikatlar ve öteki geçiş önlemleri kaldırdı. Nerede ise 1 saat içinde, her iki bloktan gelen yüz binlerce Alman, duvarın iki tarafında birikmeye başladı. Duvar süresince tarihe tanıklık eden yapılar, fotoğraflar ve öteki kullanılan enstrümanlar, 46 kilometrelik mesafede, birçok yerde müzeler halinde sergilenmektedir.
Berlin Duvarı Yıkılış Tarihi
Batı’da senelerce “Utanç duvarı” (Schandmauer) olarak da anılan ve Batı Berlin’i kuşatım altına alan bu betondan sınır, 9 Kasım 1989’da Doğu Almanya’nın, isteyen yurttaşların Batı’ya gidebileceğini açıklamasının arkasından tüm tesisleriyle beraber yıkıldı. Berlin duvarı yıkılışı, tüm dünyada büyük bir ses getirmiştir. Son derece büyük bir öneme sahip olan bu olay, dünya genelinde de yakından takip edilmiştir.
Almanya Berlin Duvarı
Dünya tarihinde son derece büyük bir öneme sahip olan Berlin Duvarı, Doğa Alman meclisi tarafından alınan bir karar ile 13 Ağustos 1961 yıllarında Doğu’da bulunan vatandaşların Almanya’nın batı bölgesine kaçmasını engellemek amacı ile yapılan ve yaklaşık 46 kilometre uzunluğunda olan bir duvardır. Batı Almanya’da uzun süre Utanç Duvarı olarak tanımlanan ve Batı Berlin’i ablukaya alan bu duvar, 9 Kasım 1989 tarihinde Doğu Almanya tarafınca çıkarılan karar sonucu yıkılmıştır. Bu karara bakılırsa, isteyen yurttaşların Batı’ya gidebileceği yönünde bir izahat yapılmıştı. Berlin duvarı neden yapıldı? Sorusu da, bu duvarın yıkılmasının ardından sıklıkla yöneltilen sorular arasında yer almaya devam etmiştir.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!